Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Adategyeztetés

Adategyeztetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már csak pár napjuk maradt a banki ügyfeleknek arra, hogy eleget tegyenek adategyeztetési kötelezettségüknek. A pénzmosás megelőzési törvény szerint 2019. június 26-ig tehát jövő hét szerdáig kell befáradni azoknak a pénzintézetükbe, akik erről értesítést kaptak. A Magyar Bankszövetség a határidő meghosszabbítását kéri, de arra bíztatnak mindenkit, hogy minél hamarabb intézkedjenek a lakossági és vállalati ügyfelek.

Szinte megállás nélkül nyitódik és csukódik ennek a banknak az ajtaja, bent kígyózó sorok mutatják, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyták az adategyeztetést. Minden olyan lakossági és vállalati ügyfelet előzetesen értesítettek arról, hogy június 26-ig tegyenek eleget kötelezettségüknek, akik az elmúlt két évben nem jártak a pénzintézeteknél.

– Azért ezen határidő előttiekről van szó, mert akkor jelent meg egy új pénzmosás megelőzési törvény és ez az új törvény már az új kritériumok szerinti azonosítást várta el. Tehát, elvileg, aki ezután lépett kapcsolatba pénzügyi szolgáltatóval, azt már ennek megfelelően azonosították – magyarázta Bácsfalvi András a Magyar Bankszövetség Pénzmosás elleni munkacsoportjának elnöke.

Aki nem tesz eleget adategyeztetési kötelezettségének, az június 26-a után nem tudja majd használni a bankszámláját, nem tud ATM-ből pénzt felvenni, megbízásokat, utalásokat végezni. A Magyar Bankszövetség a határidő elhalasztását kéri, azonban mindenkit arra bíztatnak, hogy minél előbb intézkedjenek.

Ezekről a lehetőségekről a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain érdemes tájékozódni.


Tovább az archívumra