Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Műanyagok nélkül

Műanyagok nélkül

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ne használjunk műanyagot júliusban! – ez az üzenete annak a közösségi médiában született kezdeményezésnek, amelyet a lassan lebomló, egyszer használatos műanyagok környezetkárosítása miatt indítottak. A kampányhoz közel 170 ország csatlakozott ezidáig és itthon is évről- évre egyre többen vesznek részt benne. A kihívás célja, hogy felhívják a lakosok figyelmét a globális pusztításra, melyet az eldobott műanyag végez az élővilággal.

Elkezdődött a műanyagmentes július. Bárki, aki részt vesz a kihívásban, annak egész júliusban mellőznie kell az egyszer használatos műanyag tárgyakat, mint például a pohár, szívószál vagy flakon. Stábunk annak járt utána, hogy a gyöngyösiek hallottak-e a kihívásról és hogy mit tesznek annak érdekében, hogy megóvják a környezetüket.

Jelentős mennyiségű műanyag hulladék halmozódott fel, ami komoly fenyegetést jelent az élővilágra. Megközelítőleg 8 millió tonna szemét az óceánokba került. A legnagyobb probléma, hogy ezeket az egyszer használatos tárgyakat csak napokig, órákig, de lehet, hogy csak percekig használjuk, nem bomlik le és több száz évig is a Földön marad.

Egyik napról a másikra nehéz, szinte lehetetlen átállni, de ha globálisan mindenki tesz egy picit annak érdekében, hogy kevesebb műanyagot gyártsanak és használjanak, akkor már megtettük az első lépést ahhoz, hogy egy szebb és tisztább környezetet adjunk át az utókornak.

Az Európai Unió 2021-től tiltaná be a műanyag szatyrok, evőeszközök, szívószálak, italkeverők, fültisztító- és léggömb pálcikák gyártását.


Tovább az archívumra