Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újra napirendre került az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásáról szóló vita

Újra napirendre került az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásáról szóló vita

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A KDNP törvényjavaslatot tervez benyújtani az ügyben, miközben az álláspontok a munkaadók és a munkavállalók között sem egységesek.

Hétköznapi forgalom az egyik nagy gyöngyösi hipermarketben. A KDNP elképzelése szerint a vásárlást csak hétfőtől szombatig lehetne elintézni, szerintük ugyanis mindenkinek biztosítani kell a legalább egy pihenőnapot. A kérdés megosztja a közvéleményt, egy 2007-es felmérés szerint az emberek döntő többsége nem szeret vasárnap dolgozni, a bevásárlást viszont szívesen végzi a hét utolsó napján, csakúgy, mint ez a gyöngyösi nő/férfi

A kereszténydemokraták javaslata szerint maradhatnának üzletek, amelyek vasárnap is nyitva lehetnek. Ilyenek lennének példádul a szórakoztató központok vagy a benzinkutak, illetve a 280 négyzetméter alatti üzletek.

A kérdésben azonban az Országos Kereskedelmi Szövetség tagjai sincsenek azonos állásponton. Van olyan üzletlánc, amelyik korlátozásokkal-, van olyan, amelyik mindenkire kiterjedően támogatná az elképzelést, és olyan is akad, amelyik nem ért egyet vasárnapi zárva tartásról szóló tervekkel. Ez ugyanis – mint mondják – a forgalom visszaesése mellett több ezer dolgozó elbocsátását is jelentené.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2010-05-11 )

Tovább az archívumra