Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érték, fotó, film

Érték, fotó, film

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Nagyrédei Önkormányzat és az Esély Otthon Program támogatásával egyhetes tábort szerveztek a településen élő fiataloknak. A táborozók a helyi értékekről, valamint filmezésről és fotózásról szerezhettek ismereteket, melyet a gyakorlatban is kipróbálhattak. Az ehhez szükséges eszközök 2 millió forintba kerültek, amiket az évközben is használnak majd egyéb foglalkozások során.

Először megtanulják az alapokat, majd jöhet a gyakorlat, a terepmunka. A filmkészítés és fotózás rejtelmeibe vezették be a fiatalokat a közel egy hetes Nagyrédei táborban. Ez három az egyben – mondja a művelődésszervező, hiszen az Esély Otthon Programot a filmezéssel és helyi értékek megismerésével vonták össze.

– A helyi fiatalok bevonásával valósítjuk meg egy héten keresztül. A helyi értékek megőrzését filmezés, fotózás segítségével. Ehhez az Esély Otthon projektünkből tudtunk eszközöket beszerezni, kamerákat, amik filmkészítésre, fotózásra is alkalmasak. Laptopokat nyilván olyan minőségben, ahol már filmvágást is tudunk készíteni illetve szakmai eszközöket ilyesmiket – sorolta Markó Anita.

A foglalkozáson a fotózás és videókészítés alapjait vették át, majd a képi és hangbeállításról, utómunkáról, vizuális effektről tanultak a táborozók. Az előadó célja, hogy mindenki érdeklődését felkeltse és megtalálja a számukra megfelelő szerepet egy-egy munka során.

– Nem az a célom, hogy akkor itt most konkrét egyetemi vagy bármilyen komolyabb képzést tartsunk, hanem szeretném felkelteni a gyerkőcök figyelmét, érdeklődését szeretetét egy kicsit felcsiholni a filmezés a videózás vagy akár a fényképezés irányába. Nagy szükség van erre, egyre kevesebben érdeklődnek, egyre többen hagyják el a pályát ezért nagyon fontos, hogy az utánpótlásnevelésre gondoljunk – vélekedett Berzsényi Gergely foglalkozásvezető.

A fiatalok élvezik a tábort. Rékának a fotózás a kedvence leginkább tájképeket szeret készíteni, de az ételfotózás sem áll távol tőle.

– Tök jó, mert sokkal jobban professzionálisabban tudom ezt csinálni. Hallok egy csomó mindent és ezt bele tudom majd építeni a saját kezdő képeimbe, videóimba. Ez nekem nagyon tetszik – mondta el Réthy Réka.

A filmes foglalkozáson kívül egyéb csapatépítő programban is részt vesznek a táborozók. Moziznak, strandra járnak és közösen főznek. Az utolsó napon pedig együtt készítik el a Nagyrédét bemutató kisfilmet, mellyel gazdagítják a helyi értéktárat.


Tovább az archívumra