Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Támad a parlagfű

Támad a parlagfű

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Magas szintet érhet el a parlagfű pollenkoncentrációja a napokban az ország középső és keleti területein – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ez a szint tovább emelkedik, hiszen augusztus közepére már az ország bármely területén elérheti a tüneteket okozó szintet. A csúcs szeptemberre várható.

Újra elkezdődik a parlagfű szezon, hiszen a hét közepétől a növény pollenkoncentrációja nagyon magas szintet ér el – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából. Pollenallergiára jellemzően a parlagfű is elsősorban felsőlégúti problémákat okoz, de gyakori tünetek közé tartozik a szemviszketés, az orrdugulás és a köhögés is.

– Azt mondják a betegek, hogy kapar a torkuk, olyan mintha mindig csiklandozná valami, kaparná a torkukat. Folyik az orruk, általában sok híg és vizes orrváladék van. Viszket a szemük, általában az is előfordulhat, hogy könnyezik a szemük hozzá. Apró köhögések vannak, súlyosabb esetben pedig teljesen asztmás jellegű fulladásba is átmehet a dolog – sorolta Dr. Nagy Éva háziorvos.

A megfelelő védelem elengedhetetlen, azonban nem csak gyógyszeres kezeléssel, de mindennapi apró dolgokkal is enyhítethetjük a tüneteket.

– Minden nap a felső ruhánkat váltsuk, mossunk hajat minden nap. Ágyneműt gyakran mossunk, mert ugye a testünkről és a hajunkról rákerülhetnek ezek az apró pollenszemcsék. Úgy gondolom, hogy mint mindenütt ebben a melegben a sok folyadék az biztos jót tesz. Valamint a legfontosabb szerintem a megelőzés, tehát gyógyszerszedés körülbelül 2 héttel mielőtt kezdődik a szezon. Illetve aki megteheti, az ugye ilyenkor tengerpartra, vagy az Alpokon túl magas hegyekbe menjen – tanácsolta a háziorvos.

Dr. Nagy Éva hozzátette a legjobb védekezés a parlagfű eltávolítása volna. Amennyiben valaki allergiás tüneteket észlel, az keresse fel háziorvosát.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság