Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nagyárki búcsú

Nagyárki búcsú

Búcsú körmenet és szentmise, megemlékezés az elhunyt nagyárki tanyás gazdákról, erről szólt a Nagyboldogasszony-napi Nagyárki Búcsú. A szentmise végén a nagyárkiak egy búcsú körmenet keretében rótták le tiszteletüket az elhunytak előtt.
20.alkalom a nagyárki lakosok életében, hogy közösen emlékeznek meg az elhunyt tanyás gazdákról, akik a környező tanyák valamelyikén töltötték életük nagy részét. A rendezvényt idén is a Jászárokszállási Gazdakör szervezte.

– Nagyon szép emlék nekünk nagyárkiaknak, nagyon jó érzés, nagyon szép számmal összejövünk minden évben, immár a 20.alkalom, amikor ez a kis csapat összejön és együtt imádkozunk, búcsút járunk az őseinknek a hagyományát visszük tovább – mondta el Görbe Józsefné, a Jászárokszállási Gazdakör vezetőségi tagja.

Jászárokszálláson több mint ezer tanyán virágzott az élet a régi időkben – tudtuk meg Gergely Zoltántól Jászárokszállás polgármesterétől. Az önkormányzat részéről is nagyon sok segítséget kapott a Gazdakör:

– Közmunkásokkal, saját dolgozóinkkal javítottuk az utat, kaszáltuk le itt ezt a részt, mert mintahogyan a bevezetőben is elhangzott, kiöregedtek azok az emberek akik itt a tanyán laktak és már nem tudják vállalni ezeket a munkákat, de mégis itt voltak és lélekben közösen kaszáltak azokkal az emberekkel akik elvégezték ezt a munkát – vélekedett.

A szentmise végén egy búcsú körmenettel emlékeztek meg az elhunytakról.

A jászárokszállási emberek számára a megemlékezésen kívül az is fontos, hogy tovább adhassák a következő generációnak azokat az eszméket amiket a tanyasi gazdák hagytak rájuk a régmúltból.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Városháza – összefoglaló a jászárokszállási képviselőtestületi ülésről
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Neve is van: Budapest - ismeretterjesztő film 3. rész
16:42
Reklám
16:46
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Törökország
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:11
"Vár állott, most kőhalom…" - Középkori romvárak és várromok Magyarországon - Buják
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság