Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Véradás

Véradás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közszereplős véradást tartottak Gyöngyös legnagyobb szórakozóhelyén, immár 5. alkalommal. A kezdeményezés évről évre népszerűbb, így most is kétnaposra szervezték. Az idei rendezvényt „Csak ennyi?” címmel rendezték meg, ezzel szimbolizálva a véradás folyamatának könnyedségét. Emellett nyílt napot is tartottak a szülőknek, hogy láthassák, milyen körülmények között szórakoznak gyermekeik.

„Csak ennyi?” – címmel rendezett újra kétnapos véradást Gyöngyös legnagyobb szórakozóhelye, immáron 5. éve. A szervezők célja, hogy folytassák azt a munkát, melyben a fiatalon elhunyt Major András, a szórakozóhely korábbi vezetője úttörő szerepet vállalt.

– Fontosnak tartjuk, hogy minden évben megtartsuk ezt a véradást, hiszen évről-évre egyre sikeresebb. Minden évben próbálunk valami pluszt beletenni. Ennek az évnek az a mottója, hogy “Csak ennyi?”. Azért ez a mottó, mert aki először eljön vért adni és lemegy a véradás, az mindig megkérdezi, hogy tényleg csak ennyi volt? Pár perc alatt le szokott zajlani az egész és próbáltuk ezt meglovagolni, hogy még több újdonsült véradó eljöjjön a Blue Box-os véradásra – magyarázta Nagy Dávid a Blue Box Program Kft. ügyvezető igazgatója.

A szervezők kiemelkedő célja, hogy sikerüljön a nyári vérkészleteket feltölteni, hiszen ez az időszak a vérellátás szempontjából a legkritikusabb.

– Nyáron a betegek nem mennek szabadságra, viszont akik szabadságon vannak emberek ritkábban, kevesebben jelennek meg a véradásokon. Nyilván ebből egyenesen következik, hogy kevés a véradó és kevés a segítség a balesetben, illetve a műtétekre váró betegek körében – magyarázta Magyariné Havasi Edina a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete vezetője.

A rendezvény védnöke Hiesz György polgármester is fontosnak tartja, hogy segítsen másokon, így rendszeresen szokott vért adni és másokat is erre szeretne buzdítani.

– Saját maga egészségét is leteszteli és egy rendkívül jó érzés, hogy segíthettem másnak. Az embernek ez alaptulajdonság. Gondoljunk arra, hogy ha szülőnk, feleségünk, barátnőnk, barátunk, gyermekünk esetleg bajba kerül és vérre van szükség, akkor nagyon sokan nem gondolkodnak és ismeretlenül is jönnek – vélekedett.

Közszereplők is jelen voltak a véradáson és igyekeztek minél több embert toborozni – köztük Szecsei Attila lemezlovas is.

– Szerintem ez egy nagyon fontos kezdeményezés, ugye még az invitáló videómban el is hangzott, hogy a vér az élet. Ugyanis egy véradással akár három ember életét is megmentheti egy véradó – húzta alá.

A véradás mellett nyílt napot is tartottak a szülőknek, hogy meggyőződjenek arról, milyen körülmények között szórakoznak gyermekeik.


Tovább az archívumra