Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ruszin nap

Ruszin nap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén tizenharmadik alkalommal rendezett Ruszin Nemzetiségi Napot a gyöngyösi Ruszin Önkormányzat. A hagyományosan minden év szeptemberében megtartott rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a ruszinság kultúrájára, hagyományaira. A nap folyamán a kárpátaljai valamint vajdasági vendégek részvételével megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi szobrát, és kulturális műsort adtak a művelődési központban.

A Rákóczi dalokat éneklő császlóci népdalkör tagjai Kárpátaljáról érkeztek. Mint a gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat vendégei, 2012 óta állandó résztvevői a gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Napoknak. Néhány éve a délvidéki Muzslya település ruszinjai is jelen vannak nem csak a kulturális nap egyéb programjain, hanem a Rákóczi szobornál történő koszorúzáson is. Mindannyian úgy gondolják ugyanis, hogy Rákóczi személye összefogja a fejedelem által leghűségesebbnek nevezett ruszin nemzetet.

Vesztergám Miklós tárogatós a zene és a nemzeti kultúra szeretetét adja át fellépésein évtizedek óta. Megtiszteltetésnek tartja, hogy egy-egy Rákóczi megemlékezésen népszerűsítheti hangszerét. Itt most különösen fontos volt számára, hogy három ország zenészei, énekesei megtalálták a közös hangot.

A résztvevők Kámán Árpád tanár gondolatait hallgathatták meg Rákóczi népéről. A szónok felidézte a Rákóczi szabadságharc gyöngyösi vonatkozásait is, megemlékezve többek között Vak Bottyán János és Almásy János szerepéről. A beszédet követően a város önkormányzata valamint több helyi civil szervezet helyezett el koszorúkat a szobornál.

A Ruszin Nemzetiségi Nap a hagyományoknak megfelelően idén is kulturális műsorral zárult, melyen az ünnepségen látott császlóci népdalkör, a muzslyai népi zenekar, valamint Vesztergám Miklós tárogatóművész is fellépett.


Tovább az archívumra