Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Választási helyzet

Választási helyzet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Magyarország politikai helyzete az önkormányzati választás előtt címmel tartott előadást Lengyel László politológus, akit az MSZP Gyöngyösi Szervezete hívott el Gyöngyösre. Lengyel László elmondta: már 2011-ben látni lehetett, hogy a Fideszt csak ellenzéki összefogással lehet legyőzni, és a választás eredményét nagyban fogja befolyásolni, hogy mennyien mennek el szavazni.

Már évekkel ezelőtt leválthatta volna a Fideszt az ellenzék, ha korábban összefognak a pártok – ezzel kezdte előadását Lengyel László politológus, aki a mostani politikai helyzetről beszélt az MSZP Gyöngyösi Szervezetének vendégeként. Az előadásában szót ejtett arról, hogy hogyan befolyásolja a parlamenti választás a helyhatósági választást, hogy mi az oka annak, ha valaki az ellenzéket támogatja, vagy a kormánypárti képviselőket, és hogy milyen hatása lesz a városokra, az önkormányzatokra a mostani választás eredményének.

– Tulajdonképpen az igazi kérdés az, hogy mennyien mennek el választani. Ha kevesen lesznek, akkor a kormánypárt győzni fog. Ha eléggé felháborodott, eléggé motivált a választó, akkor az ellenzék fog győzni. Ezt többé-kevésbé világosan lehet látni – fejtette ki.

A kampánnyal kapcsolatban Lengyel László azt mondta: kezdetben a kormánypárt csendesebb volt, pontosan azért, mert a képviselők úgy látták, ha nem megy el a választó szavazni, az nekik kedvez. Pár hete azonban azt érzékelhették, hogy többen vonulnak majd az urnák elé, ezért – elmondása szerint – egy durva, negatív kampányba kezdtek. Azt azonban, hogy ez mennyiben befolyásolja a szavazók döntését, nagyon nehéz megmondani, hiszen a politológus szerint az ellenzéki összefogással egy olyan helyzet alakult ki, amelyet korábban nem tapasztaltak a választók.

– Az, hogy egy Jobbikos, egy szocialista, egy DK-s egymás mellett ül, és együtt kampányol, mondjuk, ez nem volt elképzelhető az elmúlt időkben. Tehát itt úgy gondolom, hogy sok minden új helyzet van, amit tulajdonképpen a közvéleménykutatók sem tudnak igazán fölmérni, és a magunkfajta elemzők sem – jegyezte meg.

A politológus hozzátette: míg korábban úgy látta, hogy a képviselő-jelölt személye lehet vonzó a választópolgár számára a szavazólapon, addig most már leginkább azt fogják nézni, hogy milyen logó szerepel a jelölt neve mellett.


Tovább az archívumra