Poloska

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szakértők szerint idén is poloskainvázió fenyeget Magyarországon. Azokon a területeken, ahol eddig is sok volt, ott ismét nagy számban jelentek meg. Az igazi roham azonban akkor várható, a mikor a rovarok elkezdenek menedéket keresni az őszi hideg elől. Hazánkban egyelőre nincs sem természetes ellenségük, sem hosszútávú, hatékony védekezés, de a szakemberek most biztató eredményekről számolnak be.

Egyre többen találkozhatnak poloskákkal kertes házaknál, tömbházaknál, valamint termőföldek környékén. Jelenleg még csak a lámpafény vonzza őket, de a hideg beálltával igyekeznek bejutni a lakásokba, egy meleg áttelelő búvóhelyért. Mikor elérték hazánkat, olyan körülményeket találtak, mely megfelelő környezetet biztosít szaporodásukhoz és egyelőre természetes ellenségük sincsen. A szakemberek azonban biztató jelekről számolnak be.

– Van nekik egy parazitájuk amelyek a tojásaikban fejlődnek, ez a szamuráj darázs, amelyről már többször lehetett hallani, amely több déli országban megjelent már és könnyen elképzelhető, hogy hazánkat is el fogja érni és itt esetlegesen valamilyen szinten beleszólhat abba, hogy kevesebb állat legyen. Az intézet munkatársai jelenleg is dolgoznak olyan csapdákon, amelyekkel esetlegesen csökkenteni tudjuk ezeknek az egyedszámát, van olyan, amelyiknek az eredményei egészen bíztatóak – magyarázta Dr. Kontschán Jenő, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

Hangos zúgásuk, bűzös váladékuk és kinézetük miatt sem kedvelik őket az emberek, emellett a kertekben és földeken is problémát okoznak. A poloska növényi nedveket szívogat, mirigyváladéka miatt pedig a termések fogyaszthatatlanná válnak. A lakásokban is nehéz a védekezés, főleg ha már bejutottak – ilyenkor este egy lámpa segítségével elő lehet csalogatni őket.

– Ebben az időszakban előszeretettel húzódnak be az ablakokon vagy a nyitott ajtókon keresztül a lakásokba, leginkább úgy tudjuk kivédeni, hogyha stabil szúnyoghálót szerelünk fel, tehát nem olyat, amely esetlegesen téli időszakban felhúzható és a redőnynek a tokjában helyezkedik el, hiszen ott a redőnytokon keresztül simán be tudnak jutni a lakásba. Ha bejutottak a lakásba, akkor azt szoktam mondani, hogy leginkább azonnal el kell őket pusztítani, agyon kell őket nyomni – húzta alá a szakember.

A klímaváltozás, áruszállítás és külföldről hazautazók miatt olyan fajok is megtalálják nálunk a megfelelő élőhelyüket, melyek eddig nem fordultak elő hazánkban, a felelőtlen állampolgári viselkedés pedig oda vezethet, hogy véletlenül olyan fajokat hoznak az országba, melyek hazai növényeinkre komoly veszélyt jelenthetnek, ezért a szakemberek arra kérik a lakosokat, hogy ne hozzanak élőnövényt a határon túlról.


Tovább az archívumra