Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sétával a mellrák ellen

Sétával a mellrák ellen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete éppen ezért, előadást és sétát szervezett annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét a megelőzésre és a szűrések fontosságára. Emellett mécsesekkel emlékeztek meg azokról, akik az emlőrák miatt ma már nem lehetnek közöttünk.

Egyre növekszik a mellrák okozta halálozások száma. A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete éppen ezért minden évben csatlakozik az országos akcióhoz és előadásokkal, valamint sétával kívánják felhívni a nők figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el a rendszeres szűrővizsgálatokat.

– Ezzel hívjuk fel a nők figyelmét, ezért is van az, hogy rózsaszín hónap. Egész hónapban a mellrákkal foglalkozunk és a szűrések fontosságával, mert legalább ilyenkor figyeljen oda magára mindenki és meg is van az eredménye, mert legalább ilyenkor többen mennek el szűrővizsgálatra, ami mérhető mindenhol, hogy egy darabig több nő megy el szűrésre – mondta el Tóth Lászlóné, a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének elnöke.

A rendezvényen a polgármester is kiemelte a megelőzés fontosságát, hiszen a korai felismerés a legfontosabb, főleg daganatos betegségeknél, hiszen így tudják időben megkezdeni a megfelelő kezelést.

– Fontos az, hogy odafigyeljünk egymásra, másra, barátainkra, férjünkre, feleségünkre, szomszédjainkra, hiszen annyi féle megelőzési lehetőség van, annyiféle szűrővizsgálat van. A statisztika az rettenetesen szomorú, tehát ezek a térítésmentes szűrések jó, ha van 30 százalékos részvétel, pedig az időbeni észrevett betegség azt gondolom, hogy fél siker – vélekedett a polgármester.

Gulyás Zoltán onkológus főorvos ismeretterjesztő előadást tartott a jelenlévőknek. Elmondta, hogy mi történik egy szűrővizsgálaton, téves eszmékről számolt be, valamint kiemelte a mammográfia fontosságát. Emellett egy új felfedezésről is beszámolt, aminek segítségével az immunrendszer számára láthatóvá teszik a ráksejteket, hiszen eddig a szervezet nem tudta felismerni azokat.

– Utóbbi 1-2 év eredménye, hogy ezt le tudták kötni, ezeket a fehérjéket és a saját sejtje a saját szervezetben levő immunsejtek ezek le tudják küzdeni és a kemoterápiát próbáljuk ezzel kiváltani és hosszabb életet tudunk biztosítani egyes betegeknek sőt teljes gyógyulásra vezet az immunterápia – magyarázta.

A tájékoztató előadások után a résztvevők rózsaszín lufival és mécsessel vonultak végig Gyöngyös utcáin, ezzel emlékezve azokra, akik a mellrák miatt már nem lehetnek velünk. A résztvevők fontosnak tartották a sétát.

A szervezők remélik, hogy sokakhoz eljutott az üzenet és a jövőben az emberek jobban odafigyelnek az egészségükre.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Mese - Az aranyszőrű bárány
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 2. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság