Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lejár a határidő

Lejár a határidő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október 31-ig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést. A korábbi határidőt az országgyűlés meghosszabbította, miután a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás időben. Ez, több mint egymillió ügyfelet érint.

Szinte megállás nélkül nyitódik és csukódik ennek a banknak az ajtaja, bent kígyózó sorok mutatják, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyták az adategyeztetést.

Minden olyan lakossági és vállalati ügyfelet előzetesen értesítettek arról, hogy október 31-ig tegyenek eleget kötelezettségüknek, akik az elmúlt két évben nem jártak a pénzintézeteknél.

– Azért ezen határidő előttiekről van szó, mert akkor jelent meg egy új pénzmosás megelőzési törvény és ez az új törvény már az új kritériumok szerinti azonosítást várta el. Tehát, elvileg, aki ezután lépett kapcsolatba pénzügyi szolgáltatóval, azt már ennek megfelelően azonosították – mondta el Bácsfalvi András, a Magyar Bankszövetség Pénzmosás elleni munkacsoportjának elnöke.

Az eredeti határidő június 26-a volt, ennek meghosszabbítása a hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítás megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezetett: a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek az esetében az átvilágítás még egyáltalán nem vagy nem teljes körűen történt meg.

Így az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről.

– Megnövekedett sorokra kell számítani, a bankok egyébként erre készülnek, hosszított nyitvatartással, illetve megpróbálják a háttérterületeiknek a feldolgozó kapacitását is növelni, egyébként arra bátorítanék mindenkit, hogy ha teheti, akkor interneten keresztül küldje be a szükséges adatokat – tette hozzá Bácsfalvi András.

A pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. Aki nem tesz eleget kötelezettségének, az október 31-e után nem tudja majd használni a bankszámláját, nem tud ATM-ből pénzt felvenni, megbízásokat, utalásokat végezni, mindaddig, amíg nem végzi el az adategyeztetést.


Tovább az archívumra