Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Téli időszámítás

Téli időszámítás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Vasárnap hajnalban megkezdődik a téli időszámítás. Ezzel együtt az órákat is vissza kell állítani a hétvégén hajnal 3-ról 2 órára. Az átállás következtében rengeteg ember szenvedi el az esetleges mellékhatásokat, viszont számukra már nem sokáig okoz problémát, hiszen az Unió döntése szerint 2021-től eltörlik az óraátállítást.

Vasárnaptól már hamarabb sötétedik, rövidebbek lesznek a nappalok, hiszen ekkor kezdődik a téli időszámítás. Az órákat hajnal 3-kor kell 2 órára visszaállítani. Ugyan egy órával tovább alhatunk, de az átállás hatással van a szervezetünkre. Vannak, akik nehezebben alkalmazkodnak – azoknál alvászavar, étvágytalanság, fáradtság és ingerültség is felmerülhet, valamint a depresszió esélye is megnő.

A mellékhatásoktól küzdőknek nem sokáig kell szenvedniük, ugyanis az Európai Bizottság döntése szerint 2021-re várható az utolsó óraátállítás. Jelenleg arról folyik az egyeztetés, hogy a tagállamok a téli vagy nyári időszámítást szeretnék megtartani. Egyelőre annyi biztos, hogy most vasárnap, október 27-én, 1 órával többet alhatunk.


Tovább az archívumra