Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A festőművész, néptáncos, népdalgyűjtő Karsai Zsigmond életművében szerves összefüggést teremt az erdélyi népi kultúra és a festészet iránti életre szóló elkötelezettség

A festőművész, néptáncos, népdalgyűjtő Karsai Zsigmond életművében szerves összefüggést teremt az erdélyi népi kultúra és a festészet iránti életre szóló elkötelezettség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A 90 éves művész személyesen vett részt gyöngyösi kiállítása megnyitóján.

Kalocsai Mária dallal, Kő Pál szobrászművész szép szavakkal köszöntötte a 90 éves Karsai Zsigmondot gyöngyösi kiállítása megnyitóján. Az 1920-ban az erdélyi Lőrincrévén született táncművész, a népművészet mestere 22 évesen még Kolozsváron kezdett el festeni, a képzőművészeti főiskolát azonban már Budapesten végezte. Egész munkáságát az erdélyi táj élménye végig kísérte, de táncos énje is megmutatkozik képein.

Mint ahogy táncoltak is a kiállítás megnyitón – nem csak a Vidróczkisok, hanem az idős művész is. A lőrincrévi pontozó nevű táncot még 1943 karácsonyán épp Karsai Zsigmond mutatta be először az anyaországban, azóta mindenütt táncolják. Dalait a magyar népzene tárát szerkesztő Kiss Lajos gyűjtötte össze a 60-as években.

Karsai Zsigmond mint mondja, mostanában már nem fest. Ellenben rengeteget mesél a fiataloknak Lőrincréve népszokásairól. Pécelen, ahol most már több mint 60 éve él, 31 évvel ezelőtt szervezte farsangkor az első kőrincrévi bált, melyen szülőfaluja folklórszokásait mutatják be. Ezt azóta is minden évben megtartják.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-06-16 )

Tovább az archívumra