Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Határérték alatt

Határérték alatt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Még mindig nem tudni, pontosan mi okozta a bűzt múlt héten az Őzse-völgyi víztározó környékén és a környező településeken. Voltak, akik torok és szemirritációra panaszkodta, és bár hivatalosan ezt senki nem erősítette meg, úgy tudni, munkavállalókat is hazaküldtek. A vizsgálatok azonnal megkezdődtek az ügyben. A katasztrófavédelem azt mondja, a gáz koncentrációja a lakosságra nem jelentett veszélyt. Úgy tudjuk, az erőmű mai saját mérései sem igazolták már veszélyes anyagok jelenlétét a levegőben.

Tilos volt az átjárás… legalábbis egyes, egyelőre meg nem erősített források szerint a katasztrófavédelem a múlt héten megtiltotta az átjárást az érintett területen a bűz észlelését követően, illetve ezekre a területekre csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehetett belépni. Az is elképzelhető, hogy ezek csupán megelőző intézkedések voltak, hiszen a katasztrófavédelem közleményében azt írja, nem mértek kritikus mértékű szennyezést a levegőben. Egyes források szerint azonban az erőmű saját gázelemző berendezései kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki- ezt azonban hivatalosan nem erősítette meg a társaság.

November 12-én a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte katasztrófavédelmi mobillaborja új szennyező anyagként azonosította a foszfor-hidrogént. Korábban is voltak már problémák az Őzse-völgyi tározónál.

Júliusban súlyos szennyezés, tömeges halpusztulás történt a közeli Bene-patakban és a Tarnán. A katasztrófavédelem akkori vizsgálata során először az derült ki, hogy „a halpusztulást nem vegyi anyag okozta, hanem nagy valószínűséggel az érintett vízfolyásokba került szerves anyag idézett elő oxigénhiányos állapotot” Képviselői kérdésre Pintér Sándor belügyminiszter akkor azt válaszolta: „A szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Ebbe a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft.” A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság akkor vízvédelmi hatósági eljárást indított, a Heves Megyei Kormányhivatal pedig a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresol Kft.-t. A szennyezés észlelésekor az eljáró hatóság és a kárelhárítást végző vízügyi igazgatóság azonnal elrendelte a vízminőség-védelmi fokozatot, valamint intézkedett a bekövetkezett károk mérséklése és a további károk megelőzése iránt” – áll a belügyminiszter augusztusi közleményében.

A mostani szennyezés kapcsán úgy tudjuk, a mai mérések azt igazolják, a bomlástermékek jelenléte mára már megszűnt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - Az aranyostarajos kiskakas
09:10
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Méhkeréki román táncok
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Ciprus
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A békakirály papucsa
18:11
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip – mozi magazin
19:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság