Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hízlalják

Hízlalják

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

8-10 centiméter hó borítja a Kékestetői és a Mátraszentistváni sípályákat, és bár ez a mennyiség még nem elegendő a sportoláshoz, az üzemeltetők már használni fogják. Mindkét helyszínen megkezdik a hóágyúzást, hiszen még ebben a hónapban szeretnék megnyitni a pályákat a téli sportok szerelmesei előtt.

Elfáradtak a gyerekek a szánkózásban, néhányan már a kis mennyiségű hónak is örülnek és ki is használják.

Egy két nyom jelzi, hogy sível, snowboarddal is csúsztak az elmúlt napokban itt Kékestetőn, ám az üzemeltető felhívja a figyelmet, balesetveszélyes lehet a sportolás, hiszen ez a 8-10 cm hó még nem alkalmas síelésre, azonban megkezdik a pálya előkészítését.

– Talán egy kis havazás még lesz az elkövetkezendő napokban, de mindig nagyon fontos, hogy ezt a lehullott hómennyiséget hízlaljuk, hiszen amikor nincs havazás és olvadás van, akkor is meg kell tartani azt a hómennyiséget, ami a sportolásra alkalmas – magyarázta Banka Zsolt pályaüzemeltető.

Ahhoz, hogy megnyissanak, stabil 30 centiméteres tömörített hóréteg szükséges és tartós hideg. Ettől függ, hogy december közepén, vagy a szünidőben nyitnak meg.

Mátraszentistvánban jelenleg 8 centis hótakaró borítja a pályákat, de az üzemeltetők itt sem hagyják elolvadni a természetes havat, inkább felhasználják és hízlalják, már december első napjában megkezdték a felkészülést, és új gépeket is vásároltak.

– Ebben a szezonban 4 új hóágyút is vásároltunk, amely azért különleges, mert ezek a legmodernebb berendezések jelenleg, egyrészt nagyon csendesek, ami nagy előny a környéken lakók számára, energiatakarékosak, és bárhonnan lehet őket vezérelni, tehát nem kell ott lenni a személyzetnek – újságolta Erbeszkorn Tamás szóvivő.

Az új, 1000 köbméteres tavat is használatba veszik, 16 ezer köbméternyi vizet tudnak belőle a pályára szórni. Ennek és a hóágyúknak köszönhetően egy hét alatt 40 centiméter havat tudnak gyártani. Várhatóan még december 20-a előtt megnyitják a pályát a téli sport szerelmesei előtt.


Tovább az archívumra