Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fenyővásár

Fenyővásár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megnyitottak az első fenyőfaárusok Gyöngyösön. Továbbra is a szobaméretű nordmann fákat keresik a legtöbben, ennek métere 7000 forintba kerül. Bár sokan sajnálják az élő fákat kivágni, az árusok azt mondják, a termelők folyamatosan pótolják a kivágott fákat, továbbá előnye a természetes fának az is, hogy oxigént termel, majd darált állapotában visszakerül a természetbe.

Hétezer forint a nordmann, hatezer az ezüst, és háromezer-hétszáz a lucfenyő métere az egyik fenyőárusnál Gyöngyösön.
Itt évek óta nem változtak az árak, és minden évben az áruházak mellett elsőként nyitnak ki. Sokan már most kiválasztják a megfelelő karácsonyfának valót, viszont csak szenteste előtt viszik haza.

– A nordmann fenyő a legkeresettebb, a lucfenyő utána, az ezüstfenyő és a feketefenyő, abból nagyon kevés fogy. Nordmann fenyőkből a szobaméret, a 250-es fogy a legjobban, de azalatt is vannak méretek, olyan két métertől szokták keresni – sorolta Balogh Tamás fenyőkereskedő.

Minden fajtának megvan az előnye, a nordmann tűlevele hullik a legkevésbé, a lucnak a legjobb az illata, de az ezüstfenyő is tartósnak mondható.

Sokan váltottak az elmúlt években műfenyőre, vagy azért, mert sajnálják a kivágott fákat, vagy mert takarékoskodni szeretnének, ám Balogh Tamás azt mondja, a lebontott karácsonyfát végül újrahasznosítják.

– A műfenyőt szeretik az emberek, mert nagyon kényelmes, de egy ilyen fenyő ültetvényről jön, ami oxigént termel addig is, utána pedig természetesen be van darálva és visszamegy a természetbe. Egy műfenyőt, azt, ha megunja egy pár év múlva az ember, az sajnos szemét lesz – vélekedett a kereskedő.

Itt közel 20 éve árusítanak fenyőfákat, és minden évben egyre többet hozatnak. Most 300 fa közül lehet választani, de lesz utánpótlás. Hamarosan máshol is megnyitnak az árusok, a városban még több mint 15 helyszínen lehet majd karácsonyfának valót keresni.


Tovább az archívumra