X-Feszt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén 3. alkalommal rendezték meg Gyöngyösön is a Heves Megyei Önkéntes Kerekasztal X-Feszt elnevezésű programját. Az esemény célja, hogy láthatóvá tegye a középiskolások közösségi szolgálat során végzett munkáját, valamint népszerűsítsék az önkéntességet a fiatalok körében. A rendezvényen két helyi csoport is előadást tartott, akik bemutatták, hogy mit is jelent számukra az önkéntes munka.

Ne legyen semmi az útjában és légzést vizsgálj, kérlek. Egy stabil oldalfekvés kellene, addig én hívok mentőt – éppen a Berze Nagy János Gimnázium tanulói adják elő, miképp is kellene cselekedni egy baleseti szituációban. Az idei 3. X-Feszt-re ugyanis olyan középiskolás csapatok jelentkezését várták, akik be tudják mutatni, hogy mi is az önkéntesség lényege. A program célja ennek a népszerűsítése.

– Azt vettük észre a gyakorlatban, hogy nagyon sok fiatalnak átformálódik a kezdeti kötelező jellegű motiváció egy szó szerinti önkéntes motivációba, így ezt szeretnénk átadni ezt a motivációt a középiskolásoknak. Illetve az egész környezetük számára, felnőtteknek is és a kisebbekre is, hogy mi az, amit még egyébként maga az önkéntes tevékenység azon kívül tud adni, hogy segítünk másoknak – magyarázta Gulyás-Vad Anna, a Heves Megyei Önkéntes Kerekasztal munkatársa.

A Berzés csapat tagjai előadásukban igyekeztek megmutatni miképp nem szabad végezni az önkéntes munkát, illetve annak helyes megvalósítását.

– Kiselőadások voltak arról, hogy hogyan ne önkénteskedjünk, amit megerősítettünk azokkal a narrációkkal, amik arról szóltak, hogy milyen tanácsokat adnánk az új önkénteseknek, hogy hogyan végezzék ezt a szolgálatot. Hogyan végezzék ezt örömmel, hogyan végezzék ezt gond nélkül – fejtette ki Liszkai Levente Péter, a Gyöngyös Területi Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagja.

Az önkéntesség egyik előnye a személyiség fejlődésén túl, hogy a diákok olyan élményekkel gazdagodhatnak, ami később megváltoztathatja az életüket is – emelte ki a zsűri egyik tagja.

– Ezek az önkéntes projektek arra is lehetőséget adnak, hogy egy kicsit kinyitnak a világ felé. Olyan munkaterületeket, olyan helyekre keveredhetnek, amiből akár leendő munkahelyük is lehet. Mi úgy szoktuk népszerűsíteni az önkénteskedést, hogy észre sem veszed, hogy mennyi készséget és képessége – sorolta Somogyi Mónika.

A versenyen résztvevő csapatok mozijegyeket és ételutalványokat vehettek át.


Tovább az archívumra