Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Szent Péter templom alapításának 1000. évfordulóján tartott ünnepséggel véget értek a Péter-Páli Palóc napok Gyöngyöspatán

A Szent Péter templom alapításának 1000. évfordulóján tartott ünnepséggel véget értek a Péter-Páli Palóc napok Gyöngyöspatán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Póc-tetőn, az egykori templom helyén tartott szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, s a lipcsei Tamás templom zenekara, valamint a budapesti énekes iskola színesítette.

A Póc-tetőn, ahol most kereszt áll, ezer évvel ezelőtt templom falai magasodtak. Szent István király rendeletére erre a sziklára építették Krisztus egyházát, melyet Szent Péter nevére szenteltek fel. Az alapítás ezredik évfordulóján tartott szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, aki prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a hely múltunk és jelenünk számára egyaránt fontos.
Ternyák Csaba arra emlékeztetett, hogy Szent István a magyarságot Szent Péter sziklájához csatolta, amikor a nyugati kereszténységet vette fel. Azt akarta, hogy Péter hite éljen az ő népében. A pataiak pedig ebben a hitben végig kitartottak.
Az egri érsek prédikációja végén arra figyelmeztetett, hogy a ma emberének is hitet kell tenni Krisztusról. A Péter-Pál napi palóc napokat is lezáró mise a lipcsei Tamás templom ifjúsági zenekarának és a Budapesti Énekes Iskola kórusának közös produkciójával zárult.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-07-01 )

Tovább az archívumra