Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A kutyák is fáznak

A kutyák is fáznak

A nappali hideg és az éjszakai fagyok nem csak nekünk, embereknek, de a főként udvaron tartott kutyáknak és macskáknak is igénybe veszi a szervezetét. A gazdáknak éppen ezért fokozottan kell ügyelniük házi kedvenceikre és kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az állatok ellátására.

Befagyott itatótál. Kint tartott ebeknél és macskáknál fontos, hogy sűrűn ellenőrizzük vizüket és megfelelő mennyiségű táplálékot kapjanak, hiszen a tartós mínuszok és fagyok nem csak az emberek szervezetét, hanem házi kedvenceinkét is megviseli.

– Télen jóval többet esznek az állatok akár a dupláját, is mint nyáron mivel hogy azt elfűtik. Az eleség változatosságára figyelni kell. Ugyanúgy el lehet képzelni, hogyha mi egész életünkbe párizsit, ennénk az nem volna jó, tehát ne csak tápot kapjon a kutya. Kapjon rizst, zöldséget, gyümölcsöt akár megfőzve akár nyersen – sorolta dr. Lipovszky András, állatorvos.

Ha pedig nem iszik kellő mennyiségű folyadékot, akkor az eleséghez langyos vizet lehet önteni.

Az állatorvos elmondta, hogy az állatok is a szelet és a nedves hideget viselik a legnehezebben, ezért érdemes egy megfelelő méretű és kibélelt búvóhelyet biztosítani számukra a teraszon is, hiszen ott sincs védve az időjárás elől.

– Fontos hogy az ól nyílását ne zárjuk le, mert akkor a pára nem megy ki és a nyirkos levegő az nyáron jobban fűt, télen viszont jobban hűt, tehát az rossz a kutyának. Ha elég kicsi a ki-bemenő nyílás, akkor nem fog fázni a kutya. Alá a szalma sokkal jobb, mint a rongy. Persze ez nem mindenhol megoldható, de a rongyot, azt nem szeretik, nem szárad meg, a szalmát pedig szeretik, annak felszabadulnak nyáremlékeztető illatai is, így azzal jól el is játszadoznak, amikor egy friss szalmát kapnak maguk alá – tette hozzá.

A lakásban tartott vagy kistestű kutyák esetében ajánlott a kutyaruha viselete, hiszen megszokták a szobahőmérsékletet, így könnyebben megfázhatnak az utcán. Séták után pedig ne felejtsük el megtisztítani a mancsukat, mivel az is felveszi a hideget valamint hó esetén a jég és az útszóró só a talppárnák közé ragadhat, ami sebeket okozhat.

Az állatorvos végül kiemelte, hogy fokozottan figyeljünk állataink jelzéseire és viselkedésére, mert télen ők is könnyebben megbetegszenek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - Sün Balázs
18:07
Ízelítő - Különkiadás
18:15
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság