Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Óvónőhiány

Óvónőhiány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Országosan nagy problémát jelent az óvodapedagógusok hiánya és utánpótlása, hiszen egyre nehezebben találnak új munkaerőt az intézmények. A kialakult helyzet egyik oka az alacsony bérezés, illetve a pályát elhagyó fiatalok. Gyöngyösön jelenleg 86 óvodapedagógus dolgozik, ami jónak számít, azonban egyre kevesebb a pályakezdő és egyre több a kiöregedő pedagógus.

Közösen játszanak a gyerekek óvónőjükkel a Platán Úti Tagóvodában. Az intézmény jelenleg teljes pedagógus létszámmal működik, azonban országosan és megyénkben is egyre nagyobb gondot jelent a szakemberhiány. A probléma kapcsán, Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodainak intézményvezetője televíziónknak elmondta, hogy a kialakult helyzet okai között szerepel, az alacsony bérezés is, ami nem hat motiválóan a fiatalok számára pályaválasztáskor.

– Elsősorban az lehet az oka, egyrészt a nyelvvizsga kötelezővé vált, ami nagyon sokaknak nehézséget jelent. Jelenleg is van két olyan „háromnegyedig” képzett óvodapedagógusunk, akiket nyelvvizsga hiányában nem tudunk óvodapedagógusként alkalmazni. Azon kívül az alacsony bér, amire hivatkoznak többen, illetve én azt gondolom, hogy az életpályamodell, ami egy kicsit még visszatartja őket, a sok adminisztráció, az utána járás, ez is befolyásolja – fogalmazott Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodái intézményvezetője.

Két év gyakornoki munka után idén szeptembertől dolgozik pályakezdő óvónőként Farkas Viktória az egyik gyöngyösi óvodában, azt mondja: számára ez több mint egy hivatás, és szeretné, ha más fiatalok is ezt látnák elsősorban, mikor ezt a pályát választják.

– Szerintem, hogy ha rosszabbul kel az ember, vagy hogyha rossz kedve van, akkor is a gyerekek feltétel nélküli tiszta szeretete ad egy olyan pluszt, ami tényleg felbecsülhetetlen. Illetve az, hogy a mindennapokban tanítasz nekik, látod, hogy fejlődnek és az tényleg nagyon jó érzés, hogy tudsz adni igazából a közösségnek – mondta.

Gyöngyös tagóvodáiban jelenleg 86 pedagógus dolgozik, azonban közöttük már sok a lassan nyugdíjhoz közeledő óvónő – mondta el Molnár Lászlóné, aki hozzátette ők is érzik az országos problémát, azonban igyekeznek megoldani a helyzetet.

– Gyöngyösön a 86 pedagógusi álláshely betöltésre került, de azt mondanám, hogy inkább öröm számunkra, hogy sok kismamánk van. Tehát vagy most lett kismama, vagy már szült és ezeket kell pótolnunk, amit egy kicsit nehezebb, mert ez egy határozott idejű kinevezést jelent és arra kevésbé találni, mint egy határozatlan idejű állás betöltésére – mondta el az óvodavezető.

Az intézményvető hozzátette, hamarosan hat új gyakornok pedagógus érkezik a gyöngyösi ovikba, és reméli, hogy sikerül őket maradásra bírni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság