Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Biztonságban a weben

Biztonságban a weben

Február 11. a biztonságos internet napja. Manapság már szinte naponta tudnak beszámolni a rendőrök internetes csalásokról. Éppen ezért a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya a biztonságos internetes ügyintézés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ha pedig bárki csalás áldozatává válik, bátran kérjen segítséget a hatóságtól.

Az elektronikus ügyintézés jelentősen megkönnyíti életünket, nem kell sorban állni, hanem akár pár kattintással elintézhetjük hivatalos ügyeinket. Ez viszont veszélyeket is rejthet, hiszen a csalók a felhasználók figyelmetlensége miatt vagy a pénzét vagy személyes adatait szerezhetik meg – mondta el Kocsis Irén Mária rendőr alezredes.

– Az egyik típusa az, amikor a gyanútlan áldozatok email címükre kapnak értesítést valamelyik közmű szolgáltató nevében azzal, hogy számlát állítottak ki a részükre és fizessék be a számlájukat egyszerűen a számlaszám linkjére kattintva. A számla és az üzenet megtévesztésig hasonlít az eredetire. A csalók használják a közmű szolgáltatók, fejlécét, aláírását, tájékoztatásukat, különböző felvilágosításokat, jogorvoslatra lehetőséget és nem kérnek irreálisan magas összeget – mondta el Kocsis Irén Mária rendőr alezredes, a HMRFK Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.

Sokan nem is veszik észre, hogy bűncselekmény áldozatává váltak, csak később mikor már nagyobb összeget vonnak le a számlájukról. Van azonban néhány árulkodó jel, ilyen például a helyesírási hiba, ismeretlen email cím, helytelen megszólítás, sürgető hangnem.

A rendőrség arra kéri a lakosokat, hogy gondosan olvassák át emailjeiket, ha nem biztosak a tartozásukban hívják a szolgáltatójukat és ne hagyják magukat áloldalakra navigálni, inkább maguk írják be a szolgáltató URL címét.
Népszerű módja a csalásnak még a nyereményjátéknak álcázott adathalászat és az internetes vásárlások tranzakciói.

– Az interneten történő vásárlás pénzügyi tranzakciók során lopják el az áldozatok bankszámlájának vagy bankkártyájának az adatait, amellyel azonnal vásárolni is próbálnak, online az interneten keresztül. Azt javasoljuk, hogy az interneten történő vásárláshoz használjanak virtuális bankkártyát vagy egy külön bankszámlát, amin csak annyi pénzt tartanak amennyit éppen el is utalnak az aktuális vásárláshoz – tanácsolta.

Kocsis Irén Mária hozzátette, az alosztály februárban a biztonságos és tudatos internethasználatra igyekszik minden lehetséges módon felhívni a figyelmet, többek között előadásokkal intik óvatosságra az embereket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:57
Natura nap - Dr. Gyürky Melinda előadása
15:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
16:32
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
A Templomfestő - dokumentumfilm
19:05
Reklám
19:06
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság