Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pénzt veszítene a város

Pénzt veszítene a város

Likviditási problémákat okozna az önkormányzatnak a kormány iparűzési adóval kapcsolatos törvénymódosítás tervezete – mely szerint tovább csökkenhetne a cégek adóalapja, ami az iparűzési adó mértékét is meghatározza. Hiesz György polgármester szerint emiatt akár nem kötelező feladatok is elmaradhatnak, mint például sport,-, vagy kultúratámogatások. Dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: a baloldal szerint inkább a dolgozók bérére rakodó költségeket kellene csökkenteni.

A legnagyobb céges adó az országban, a városok legfontosabb bevételi forrása az iparűzési adó. A kormány új törvénymódosítás-tervezete komoly pénzügyi problémákat okozna a településeken, miközben már így is súlyos millióktól, akár milliárdoktól esnek el egyes városok- hangzott el a tájékoztatón. dr. Szakács László az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: „adóparadicsomban” élnek ma Magyarországon a multik, a dolgozók béréből viszont túl sokat vonnak le, úgy véli, javaslatuk hozzájárulna a gazdagok és szegények közötti réteg kiszélesítéséhez is.

– Ma többet fizetnek be, tízszer többet fizetnek be a dolgozók, mint amennyit befizet maga a cég, egy multinacionális cég. 303 milliárd forintot fizet be a multi, a multinacionális cégek a költségvetésbe, 3 ezer milliárdot azok, akik ott dolgoznak. Szerintünk ez nem igazságos. Ebben mi szeretnénk ajánlani egy alternatívát, hogy mi a bérekre rakódó terheket csökkentenénk – fogalmazott dr. Szakács László országgyűlési képviselő.

A törvénymódosítás negatívan érintené a gyöngyösi önkormányzatot is.

– Bármilyen mértékű változtatás súlyos százmilliókat jelentene a városnak. 10% az 260-270 millió és akkor így lehet 5 vagy 10%-ot emelkedve, a város kasszájából ennyi hiányozni fog, alapfeladatok, civil szféra, sport, kultúratámogatásaink, intézmények működése kerülne veszélybe – fejtette ki Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A polgármester szerint ezt kompenzálnia kellene az államnak.

– Végső esetben, ha nincs kompenzáció, akkor nem új adónemet, hanem akkor bizonyos adótípusokban emelni kell. De nem a lakosság, hanem a vállalkozások irányába, és akkor lehet, hogy az utálatos szerepbe fogunk feltűnni, de nincs más lehetőségünk – húzta alá.

Az önkormányzat mozgástere így is kicsi, így egy újabb megvonás komoly likviditási problémákat idézne elő. dr.Végh Attila a testület baloldali frakciójának vezetője elmondta: ha figyelembe vesszük, hogy idén a körzetek fejlesztésére körülbelül 100 millió forint jutna, látjuk, hogy milyen arányban kurtítanák meg a keretet.

– Itt több százmillió forintokról beszélünk, közel egymilliárd forintról, amikor a beszámítás intézményéről beszélünk, amit visszatart az állami költségvetés, amit nem kap meg Gyöngyös, szolidaritási hozzájárulásnak a hatvan valahány millió forinttal való növeléséről, tehát mintegy 141 millió forintot kell fizetnünk – sorolta.

Megszűnhet az adóelőleg feltöltési kötelezettség is, amely szintén érzékenyen érintheti a várost, hiszen két adóbefizetés, vagyis szeptember és március között ez az összeg segítette eddig az önkormányzatot.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság