Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fontos adózási határidők

Fontos adózási határidők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Két fontos határidőre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Egyik, hogy a Katásoknak a bevételi nyilatkozat az idei évtől az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással is elkészíthető, másik, hogy szállásadóknak a turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni, melynek mértéke 4 százalék. Mindkettő esetében február 25-e a leadási határidő.

A Katásoknak február 25-ig kell elküldeniük a 19KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A bevételi nyilatkozat idén az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással is elkészíthető, amihez még külön program sem szükséges. Az ügyintézés azért is egyszerűbb és gyorsabb, mivel az elektronikus azonosítás után már csak a tartalmi adatokat kell beírni.

– Az online nyomtatványkitöltő alkalmazásban a Katások jelentős része már nagyon egyszerűen elkészítheti a tavalyi évről szóló elszámolást mindössze 3 adatot kell csak megadniuk: az időszakot, a hónapok számát és az elért bevételt. A nyomtatvány kitöltésének és beküldésének határideje február 25. – közölte Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a NAV megyei sajtóreferense.

Paskujné Pifkó Mónika elmondta, hogy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban a saját ügyek intézése mellett meghatalmazottként is el lehet járni. Hozzátette, hogy az új szolgáltatást azok a katások is használhatják, akiknek a minimális hármon túl további adatokat is meg kell adniuk. A korábban megszokott automatikus számítások, figyelmeztetések is működnek és az online fizetés lehetősége is adott.

A NAV sajtóreferense kiemelte azt is, hogy aki turisztikai szálláshely szolgáltatást nyújt, idén január 1-jétől turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni, melynek mértéke 4 százalék.

– A hozzájárulást az áfabevallási időszak szerint kell bevallani és megfizetni. Ez azt jelenti, hogy havi áfabevallásra kötelezettnek, a tárgyhónapot követő hónap 20-ig, negyedéves bevallás esetén, a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig, éves bevallás esetén, pedig a tárgyévet követő február 25-ig. Azoknak a szállásadóknak, akik áfa alanyi adómentesek, a hozzájárulást a tárgyévet követő február 25-ig kell bevallani és befizetni – mondta el a sajtóreferens.

A hozzájárulást önadózással kell megállapítani és bevallani az erre a célra rendszeresített elektronikus nyomtatványon. A kitöltési útmutató és a nyomtatványok kitöltő programjai elérhetők és letölthetők a NAV honlapjáról a www.nav.gov.hu weboldalról.


Tovább az archívumra