Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kezdődik a pollenszezon

Kezdődik a pollenszezon

A hirtelen jött enyhébb időjárás hatására már országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora. Ezek helyenként már allergiás tüneteket okoznak. A szakemberek azt javasolják, hogy aki bármilyen allergiára utaló tünetet észlel, vizsgáltassa ki magát, aki pedig tud róla, időben kezdje el gyógyszerének szedését.

Korán kezdődött a pollenszezon, ugyanis már az éger, ciprus és tiszafafélék magas, a mogyoró közepes, a kőris, nyár és a juhar alacsony szinten van jelen a levegőben és ahogyan haladunk a nyár felé egyre több fűfélének és fának erősödik a koncentrációja egészen őszig.

– Most már azért kezdik mondani, hogy érzik a mogyoró virágzását. Ez úgy zajlik egyébként, hogy eltelik, egy szezon akkor megfigyeli, hogy neki panaszai vannak, és ha a következő szezonban, ugyanabban az időben neki legalább 2 hétnél tovább tartó vizes orrfolyása van láz nélkül, akkor már gyanakodni kell arra, hogy ez allergia – mondta el Dr. Szabó Csilla, a Bugát Pál Kórház Tüdőgondozójának főorvosa.

Hazánkban is egyre többeket gyötör az allergia, már népbetegségnek mondható, ugyanis minden negyedik ember allergiás valamire.

Tehát akinek eddig nem volt panasza, de kíváncsi, annak még most érdemes elvégeztetnie a tesztet, de a tünettel rendelkezőknek meg kell várnia a szezon végét.

A hisztaminhoz, azaz a kontroll anyaghoz mérve kell nézni az allergének okozta bőrelváltozást, mint ahogyan a képen is látszik enyhe pirosodást jelöl a parlagfűre és fűfélékre. Ez un. egy keresztes, ami általában nem okoz tüneteket, de ha ennél nagyobb érzékenységet mutat a vizsgálat, akkor érdemes odafigyelni és kezelni azt, hiszen az allergia „nem játék.”

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a virágporra allergiás betegeknek már most gondot kell fordítaniuk a tünetek enyhítésére.

– Az allergia az egy enyhe kis banális dolognak tűnik sok ember szemében, de hogyha több hónapon keresztül nem történik meg a gyógyszeres kezelés, ez sajnos átmehet asztmába, ami egy sokkal súlyosabb kórkép és súlyos fulladással, rohamszerű fulladással jár, ezért mindenképpen érdemes az allergiát komolyan venni, hogyha allergiára van gyanú azt ki kell vizsgálni és az aktuális pollenszezonban szedni rendesen a gyógyszert – hangsúlyozta a főorvos.

Az időjárás-előrejelzés szerint ezen a héten sem számíthatunk tartósan fagyos időre, így várhatóan fokozatosan erősödni fog a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:13
Zeneiskolások előadása - Csanádi Bertold Balambér - Kabalevszkij: C-dúr koncert I. tétel
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Sport7 1. rész – sport magazin
10:02
Reklám
10:04
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Dunakanyar es a Szentendrei-sziget titkai - dokumentumfilm
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Báb előadás)
18:13
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est I have a dream
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság