Purim

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség és a Barankovics Izraelita Műhely ismét összegyűlt, hogy megtartsa Purim ünnepét. A zsidók számára ez egy örömünnep, ezért lakomával, zenével és jókedvvel emlékeznek meg a közösség megmeneküléséről. A rendezvényen zenés produkcióval és kóser svédasztallal várták az érdeklődőket.

A Sorsvetés vidám ünnepét azaz Purim ünnepet tartott a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics Izraelita Műhely. Miután a zsidók szeretnek az örömben osztozni, így bárki vallástól függetlenül részese lehetett a mulatságnak. Weisz Péter beszédében kiemelte, hogy ekkor a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek, ezért is tartozik az örömünnepek közé.

– Egy elpusztításra ítélt, Perzsiában élő zsidó nemzetet megmentett egy zsidó származású királynő, Eszter, és ennek a története igazán évszázadokon keresztül a megmenekülésbe vetett hit volt, és egy igazi örömünnep lett, vigalommal, játékokkal, jelmezekkel. Nem véletlen, hogy keresztény körökben ez úgy ismert, hogy a zsidó farsang – magyarázta.

A purimhoz különböző vallási kötelezettségek kapcsolódnak, mint például a zsinagógában közösen felolvassák Eszter könyvét, finom falatokat ajándékoznak egymásnak. Emellett kötelező ilyenkor adakozni és mindennek betetőzéseként lakomát csapni és mulatni. Hozzátette, hogy ez az egyetlen olyan ünnep, amikor szabad alkoholt is fogyasztani.

Az elnök azt is elmondta, hogy van esély a gyöngyösi zsinagóga újbóli elindítására, a kulturális foglalkoztató központ megépítésére, és azzal együtt bővítik rendezvényeiket is.

A zenéről és a jó hangulatról ezúttal Klein Judit énekesnő és a Haverim Zenekar gondoskodott, a koncert után pedig kóser svédasztal várta a vendégeket.


Tovább az archívumra