Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gazdasági hatások

Gazdasági hatások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Átalakulhat a munkaerőpiac és megnőhet a távmunka szerepe a koronavírus miatt. A gazdaságnak pedig várhatóan évekre kiható következményekkel kell szembenéznie. Az Iparkamara a kormányzattal is egyeztetve igyekszik segítséget nyújtani a magánszektornak, hogy a negatív hatásokat tompíthassák. Emellett folyamatos cél, hogy a képzésekkel összehangolják a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát.

A gazdasági kérdések kapcsán megkerülhetetlen a koronavírus-helyzet értékelése. A Heves Megyei Iparkamara vezetői úgy látják, egyelőre megjósolhatatlanok a következmények, de mindenképpen számolni kell az elkerülhetetlennek tűnő negatív hatásokkal. Heves megyében például a cégek többsége exportorientált. Rájuk közvetlen gazdasági hatással van a vírushelyzet.

Fülöp Gábor, korábbi főtitkár azt mondja, újrastrukturálódhat a munkaerőpiac és a munkaszervezés is.

Ez az átalakulás már körvonalazódott korábban is. A HKIK éppen abban tölt be katalizátor szerepet, hogy a munkerőpiac a munkaadók elvárásaihoz igazodhasson – ebben pedig elsősorban az oktatásnak – a duális képzésnek van kiemelt szerepe. A kamara igyekszik összefogni a piac szereplőit és közvetíteni a szervezetek között.

File Sándor hozzátette, hogy a kamara a gazdasági fellendülés idején is segítette a szereplőket, de egy –akár a vírus miatt látható – gazdasági visszaesés hatásait is tompíthatja.

Hozzátette, igyekeznek betölteni egyfajta híd szerepét a vállalkozások és a mindenkori kormányzat között is. És a munkaerőképzés mellett a vállalkozóknak is folyamatosan kínálnak ingyenes oktatásokat.


Tovább az archívumra