Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csökkent a vérkészlet

Csökkent a vérkészlet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megtartotta 2 napos városi véradását a Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete. Idén a koronavírus járvány miatt a véradók száma csökkent, de ennek ellenére most is több mint (…)-en jelentek meg, hogy segítsék azokat, akiknek szükségük van vérre. Az egészségügyi hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy aki egészséges és megfelel a kiírt kritériumoknak, az adjon vért és ezzel mentsen meg 3 életet!

Országosan csökkent a véradási hajlandóság a koronavírus járvány miatt. Az egészségügyi hatóságok világszerte arra figyelmeztetnek, hogy a vérkészletek csökkenek, ezért szükség van a véradókra. Magyarországon az országos vérellátó közlése szerint a szokásos napi 1600 helyett 1300-ra csökkent a véradók száma az elmúlt időszakban. Gyöngyösön a kétnapos véradáson ennek ellenére sokan adtak vért, hogy ezzel is segítsék a rászorulókat.

– Kórházakban is az egészségügyben azért csak szükség van rá és számítanak rá, hogy jönnek ebben az időszakban is – húzta alá Verébné Godó Ildikó, , Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete munkatársa.

A vöröskereszt munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy csak az adhat vért, aki 30 napnál régebben járt külföldön, emellett nem érintkezett külföldön tartózkodóval és koronavírusos beteggel, valamint nem volt hirtelen megjelenő betegsége sem. Akinél bármelyik fennáll, az a véradás helyszínére sem léphet be.

– Nyugodtak voltak most is az emberek, hogy ugye egyszerre nem engedhettünk be annyi embert és türelmesen várakoztak – tette hozzá.

Bartha Krisztián édesanyja miatt jött el a mai véradásra, hogy segítsen neki, de emellett fontosnak tartja, hogy a mostani időszakban is adjon vért, aki teheti,.

– Akinek életmentő műtétre van szüksége, annak legyen vérkészlet és tudjon vért kapni, ha műtéthez kell kifejezetten fontos mindenkinek, idősek számára is – fogalmazott.

A kialakult járványügyi helyzet miatt több munkahely és közintézmény mondta le a területére szervezett véradást, de intézetire van lehetőség. Ezért kérik az embereket arra, hogy aki megfelel, a kritériumoknak, mindenképp segítse ezzel az egészségügyet és a rászorulókat.


Tovább az archívumra