Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rendhagyó ülés

Rendhagyó ülés

A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel a megszokottól eltérő munkarendben zajlott csütörtökön a gyöngyösi képviselő-testület ülése, valamint az azt megelőző bizottsági egyeztetések. Módosították az idei költségvetést, de pályázatokat, támogatásokat és térítési díjak emelését függesztették fel. Mint azt a polgármester elmondta: a halaszthatatlan döntéseken kívül minden mást a vírusidőszak után tárgyalnak.

Nem született döntés a mai testületi ülésen olyan kérdésekben, amelyek teljesítése nem határidőhöz kötött. A mostani, rendkívüli helyzet miatt a grémium felfüggesztette azokat a pályázati lehetőségeket, melyekkel az önkormányzat egyebek között civil szervezeteknek, kulturális és sportegyesületeknek, valamint a helyi nyugdíjas közösségeknek biztosított volna támogatást, sőt a támogatási kérelmeket sem fogadta el a grémium.

– Döntöttünk az összes pályázatnak egy kivételével a visszavonásáról. Ez azt jelenti, hogy a kulturális szervezetek, idősügyi szervezetek, minden civil szféra számára kiírandó pályázatot felfüggesztettük, ha lemegy a vírus, akkor újra kiírjuk és újra lehet rá pályázni. Akiről döntöttünk, ez a polgárőr szervezetnek a pályázata, hiszen biztos, hogy igénybe kell venni őket a rendkívüli helyzet során – mondta el Hiesz György polgármester.

Szükség volt az idei költségvetés módosítására, részben az állami normatívákból, részben az önkormányzat saját forrását növelő többletbevételek, valamint a kiadások csökkenése miatt.

Döntöttek térítési díjak emeléséről, viszont felfüggesztik ezeket, ideértve a gyerekek és az idősek intézményi étkeztetését és a szociális térítési díjakat.

A város nem szeretne lemondani a már kiírt, az EU által is támogatott pályázatokról, ezért elfogadta a testület Gyöngyös közbeszerzési tervezetét is.

A grémium felhatalmazta a polgármester arra, hogy az önkormányzat átmeneti szabad forrásait saját döntése alapján állami kötvényekben kösse le.

A képviselők úgynevezett szükségköltségvetés elkészítésére kérték az önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetőit.

– Arra köteleztük őket, hogy havonta egy alkalommal egy rendkívüli jelentést tegyenek pénzügyi helyzetről, kollegákról, munkatársakról, otthoni munkáról, költségtakarékossági intézkedésekről, bevételkiesésről, tehát kapjunk korrekt gazdasági számokat hogy ha majd a vírus lemegy, akkor vissza tudjunk térni erre – fejtette ki Hiesz György.

Ez alól a Várostérségfejlesztő kivételt képez, ugyanis a cég üzleti tervét elfogadták a képviselők, hogy gőzerővel dolgozzanak a cég munkatársai az európai uniós pályázatok és a hozzájuk kapcsolódó közbeszerzési döntések előkészítésén.

Új utcanévről is szavaztak a képviselők, a Tó utca nevet kapta a Tesco és az OBI áruház mögötti, tó előtt elvezető útszakasz.

A polgármester bejelentette: veszélyhelyzetre való tekintettel a közmunkaprogramot és a közérdekű munkavégzést is leállítják az idén.

A képviselők döntése értelmében a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate díj egyéni jutalmazottja dr. Elek Ilona, a Bugát Pál Kórház szemész főorvosa és Palik Tibor gyöngyösi vállalkozó. A csoportoknak adható elismerést a Gyöngyösi Kézilabda Klub érdemelte ki.

A díjátadó ünnepség időpontját a koronavírus-járvány lecsengése után jelölik meg.

A megyei közgyűlés által meghirdetett kitüntetések díjazottjaira is javaslatot tett az önkormányzat. A Heves Megyéért Kitüntető Díjra Báryné dr. Gál Editet, a Mátra Múzeum igazgatóját, a Heves Megyei Családokért Díjra pedig Aradi Máriát tartották érdemesnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Báb előadás)
09:13
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est I have a dream
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:02
Reklám
10:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Nápolyi - ismétlés
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság