Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tesztelnek

Tesztelnek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már több, a frontvonalban dolgozó embert leteszteltek Gyöngyösön új koronavírusra. A város 250 darab gyorstesztet vásárolt eddig, tegnap pedig újabb 500-at rendelt. Ezeket az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókon, a városrendészeken, a városháza munkatársain és a sajtó munkatársain tesztelték és tesztelik. A megvásárolt tesztgép is úton van már, várhatóan a jövő héten megérkezik a Bugát Pál Kórházba.

250 darab francia gyártású gyorstesztet vásárolt az önkormányzat, majd tegnap újabb 500 darabot rendeltek a költségvetési tartalék terhére. Egy ilyen teszt 9000 forint, és bárhol elvégezhető egy csepp vérből. Az első vizsgálatokat már el is végezték itt Gyöngyösön azokon, akik – ahogy a polgármester fogalmazott -, a frontvonalban dolgoznak.

– Háziorvosoknak adtunk, asszisztenciának, a kistérségnek a dolgozói, akik az időseket gondozzák, idősotthonba dolgozó, hajléktalanszállón, családok, gyermekek átmeneti otthona, otthonápolást végzők. Ezeken a kontrollt is megcsináljuk, tehát pár nap múlva csinálunk egy másik tesztet náluk – jelentette be.

Rajtuk kívül a városháza azon dolgozóit is tesztelték, akik nem mentek szabadságra, valamint a városrendészet, és a sajtó munkatársait is megvizsgálták. Hiesz Györgynél is elvégezték a tesztet, az negatív értéket mutatott.

A város által megvásárolt tesztgép is úton van már, várhatóan jövő hét elején érkezik a Bugát Pál Kórházba.

Teljes védőfelszerelésben végzik a teszteket az egészségügyi dolgozók: egy szúrás, a vér rácsöppen a tesztre, és 10-15 alatt meg is van az eredmény. A teszt antitestek kimutatását végzi, amelyek jelenléte már a test természetes válaszreakciója a vírusra. A teszten három jelzés található.

– Amennyiben az illetőnek csak a kontroll teszt sávban jelenik meg egy csík, ez azt jelenti, hogy az illető a teszt szerint egyelőre nem fertőzött, amennyiben az immunglobulin-M sávban jelenik meg egy csík, az azt jelenti, hogy az illetőnek friss fertőzése van, és amennyiben az immunglobulin-G savban jelenik meg csík, természetesen a kontroll mellett, akkor egy lezajlott fertőzésről beszélünk, az az eset, amiről ön kérdezett, hogy mind a három pozitív, az abban esetben képzelhető el, hogy ha már egy friss fertőzésen túl van az illető, de még a szervezet, illetve az immunrendszer küzd a kórokozóval – magyarázta Dr. Francia Tamás háziorvos.

Van egy úgynevezett ablakperiódus, ilyenkor a friss fertőzésnél a szervezet még nem termel antitesteket, így a teszt akkor fals negatív értéket mutathat. Dr. Francia Tamás hozzátette: mivel még a járvány felfutó szakaszában vagyunk, egy mai negatív teszt nem jelenti azt biztosan, hogy holnap is hasonló értéket kapunk.


Tovább az archívumra