Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tiltakoznak

Tiltakoznak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tiltakoznak a szakszervezetek és a kulturális szférában dolgozók a kormány által javasolt törvénymódosítás ellen, amely a közalkalmazotti jogviszonyt november 1-jétől megszüntetné és munkaviszonnyá alakítaná át a kulturális területen. Az érintettek emellett érdemi érdekegyeztetést is követelnek.

A kormány kivezetné a közalkalmazotti státuszt a kulturális szférából. A törvényjavaslat november 1-jével megszüntetné a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók közalkalmazotti jogállását. A változás közel 20 ezer munkavállalót érint.

A tervek ellen élesen tiltakozik több szakszervezet, köztük a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete is, akik levélben követelték a kormánytól, hogy a törvényjavaslatot vegyék le az országgyűlés napirendjéről és kezdődjön érdemi egyeztetés, társadalmi vita.

Helyi szinten is hasonlóan vélekednek a törvénymódosítási javaslatról. Az üggyel kapcsolatban Farkas István, a gyöngyösi könyvtár igazgatója nyilatkozott televíziónknak, aki elmondta, hogy a közalkalmazotti törvény a munkavállalók tekintetében sokkal kedvezőbb és nagyobb biztonságot nyújtó jogszabályi környezet.

– Ez nagyon komoly hátrányt jelente egyébként is a szakma presztízsét figyelembe véve a kulturális dolgozók számára. Ha már ezt mondom, hogy a presztízs sokat romlott az utóbbi időben ezeknek is a jogszabálytervezettől függetlenül is konkrét okai vannak: tehát a nagyon alacsony bérszínvonal az kevésbé von érdeklődést a képzések irányába is, ezért azoknak a hallgatólétszáma évek óta csökkenő tendenciát mutat – sorolta.

Az igazgató hozzátette: ha megszűnne a közalkalmazotti státusz, akkor a dolgozóiknak nem csak a jövedelemi viszonyai, hanem az egyéb körülmények is jelentősen romolhatnának, hiszen a változás hatással lehetne a nyugdíjba vonulásra, az elbocsátás menetére, a juttatásokra és a szabadságokra is.

– Lényegében szinte megindokolni sem kell az elbocsájtást, csak az okszerűség a feltétel. A felmentés esetén a Munka törvénykönyve alapján 15-45 napi felmentési idő van, miközben közalkalmazottaknál 8 hónap. A végkielégítésnél is jelentősebb különbségek vannak. A közalkalmazottaknál van jubileumi jutalom bizonyos munkaviszonyban eltöltött év után a másikban nincs. A szabadság és pótszabadságok mértéke is valamivel magasabb a közalkalmazottaknál – említette az igazgató.

A tervezett változás szerint a munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie. A szerződést pedig október 31-ig kellene megkötniük.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a végleges döntés, azonban az érintettek remélik, hogy a kormány vagy elhalasztja ennek életre hívását vagy egyáltalán nem kerül rá sor.


Tovább az archívumra