Aszály

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A régóta tartó csapadékmentes időjárás miatt már a 24. órában van a mezőgazdaság- mondta televíziónknak Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke. Az aszály elkerülése érdekében, a szaktárca a Belügyminisztériummal közösen április 20-án kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot. Ennek értelmében egy alkalommal locsolhatnak a gazdák vízjogi engedély nélkül is.

Porzik a határ, hetek óta nem volt kiadós csapadék, már a repce is szenved egyes területeken a vízhiány miatt.

A tavaszi vetést, a kapásnövényeket szinte a porba vetették a gazdák- tette hozzá az elnök. Nem tudtak csírázni a magok. Az aszály elkerülése érdekében az agrárminisztérium a belügyminisztériummal közösen április 20-án kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot. Ilyenkor egyszeri alkalommal lehetőségük van a gazdáknak a külterületen lévő kutakból, csatornákból vízjogi engedély nélkül locsolni.

Ez nagy segítség ebben az aszályos időszakban- tette hozzá az elnök. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz írásban kell bejelenteni. Egy kormányrendelet értelmében, a vízhasználó mentesül a vízkészlet- járulék megfizetése alól, a rendelet egy alkalomra vonatkozik.

Már nagyon várják a beharangozott esőt a gazdák, ha elmarad a meteorológusok által jósolt csapadék, akkor nagy bajba kerülhet az agrárium, és az őszi kalászosoknál is jelentős termésveszteséggel kell számolni.


Tovább az archívumra