Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bizonytalan költségvetés

Bizonytalan költségvetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Április 30-án tartották volna a soron következő testületi ülést, azonban a veszélyhelyzet felülírta ezt. Jelenleg törvényi felhatalmazás alapján a polgármesterek hozhatnak döntéseket. Városunk polgármestere, Hiesz György azonban úgy döntött, hogy továbbra is kikéri a frakcióvezetők, képviselők véleményét. Döntés előtt című műsorunkban a frakcióvezetők a Gyöngyösi veszélyhelyzetről, a költségvetés jövőbeli változásairól és jelenleg futó fejlesztésekről beszélgettek.

A koronavírus okozta veszélyhelyzet mindenki számára nehéz időszak, számos korlátozó döntés született a lakosság védelme érdekében. Döntés előtt című műsorunk első részében a frakcióvezetők a gyöngyösi tapasztalatokról számoltak be.

Végh Attila szerint az emberek zöme betartja az önkormányzat és a kormány által hozott döntéseket, főként a hétvégi korlátozások kapcsán, azonban még most is sok olyan lakos van, akinél nincs megfelelő védőfelszerelés, ezért is igyekeznek mindannyian valamilyen módon segíteni. Faragó Tamás elmondta, hogy Mátrafüreden is végeztek fertőtlenítést a forgalmasabb területeken.

– Mi is, de a többi frakciót is tudom, hogy mindenki osztott maszkot, mi osztottunk kesztyűt-maszkot és folyamatosan szeretnénk ezt a lakosság számára biztosítani, amennyit be tudunk szerezni, korlátozottak a lehetőségek, de úgy tudom, hogy érkezni fognak amúgy is maszkok Gyöngyösre, tehát a lakosság fog maszkot kapni – fejtegette Faragó Tamás.

Kiss Tivadar hozzátette, hogy jelenleg allergiásoknak gyártanak maszkot, hívásokat fogadnak, valamint a Kékes Kutató Mentő Alapítvány is segít a lakóknak a bevásárlásban.

A frakcióvezetők a költségvetés helyzetéről is szót ejtettem. Ami nagy kiesést jelent az önkormányzatnak, az a gépjárműadó elvonása, a parkolás ingyenessé tétele, az idegenforgalmi adóbevétel és az iparűzési adó visszaesése.

– Ami pozitívum, hogy az adósságszolgálatot, ami nekünk van még Gyöngyösnek a sportcsarnok után, illetve a strand után, ott minket is érint a fizetési moratórium. Aminek majd jövőre illetve egyszer majd ki kell fizetni, de feltehetően nem ezt az évet érinti, de igazából nem látjuk még nem kaptunk tájékoztatást hogy mennyire fogja megsínyleni a költségvetésünk ezt a veszélyhelyzetet de vélhetően meg fogja – vélekedett dr. Végh Attila.

Úgy vélik, hogy nehéz megjósolni a jelenlegi helyzetből, hogy miként alakul idén vagy jövőre a költségvetés, de úgy vélik, hogy az uniós pályázatoktól kezdve a körzetek fejlesztésén át az egyéb feladatokig, mindent hiánymentesen tudnak majd elvégezni egy takarékos gazdálkodás mellett. A nehéz időszak ellenére néhány projekt már el is indult, többek között a kátyúzás és a Petőfi utcai beruházás is.

– A közvilágítás fejlesztés ha jól tudom az már lefutott, készen van de nekem is aggályos a Petőfi utca megvalósítása, tehát én úgy gondolom, hogy eleve hosszú szakaszt vontak ki a forgalomból, szerintem a fele is elég lett volna, ha tudtuk volna, hogy ilyen tempóba haladnak akkor lényegesen kisebb szakasz is elég lett volna bár látom, hogy szivattyúznak, csöveznek, visszatöltenek, de szerintem is nagyon lassan halad a beruházás és tényleg alig járnak arra emberek, tehát most kellene jól megnyomni a munkát és akkor nem okozna olyan nagy problémát a városnak – fogalmazott Kiss Tivadar frakcióvezető.

A műsorban többek között az is kiderült, hogy csütörtökön születik döntés a gyermekek napközbeni ellátásért fizetendő térítési díjak emeléséről is, amit ha elfogadnak, csak a veszélyhelyzet lecsengése után vezetnek be. A frakcióvezetők továbbra is arra kérik a lakosokat, hogy vegyék komolyan a veszélyhelyzetet és tartsák be az óvintézkedéseket, hogy városunk minél hamarabb talpra tudjon állni ebből a helyzetből és így remélhetőleg hamarosan enyhíteni lehet a korlátozásokon.


Tovább az archívumra