Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Országos szűrés

Országos szűrés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már Gyöngyösön is elkezdték a tesztelést az országos koronavírus-szűrőprogram keretében. A Debreceni Egyetem május elsején elkezdte a vizsgálatokat, az intézmény szakemberei négy megyében mintegy 4000 embert vizsgálnak meg két hét alatt. Heves megyében több mint 600-an vesznek részt a reprezentatív programban. Az önkéntes és ingyenes szűrést azoknál végzik el, akik erről előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak a Központi Statisztikai Hivataltól.

Már Gyöngyösön is megkezdődött a mintavétel az országos koronavírus szűrőprogram keretében. A KSH által kiválasztott személyektől először vért, majd torok- és orrváladékot vesznek.

A Debreceni Egyetem szakembereiből, fül-orr- gégész szakorvosokból, asszisztensekből, adminisztrátorokból álló team a helyszínen végzi el a szűrést. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott személyek megjelenjenek a szűrésen, mert nagyon sok embert képviselnek – hangsúlyozta a Debreceni Egyetem szakembere.

Az általunk megkérdezett résztvevők szívesen jöttek a vizsgálatra.

A tesztelt páciensek az eredményeket 24 órán belül meg tudják nézni az ügyfélkapun keresztül, vagy megkérdezhetik háziorvosuktól, de az esetleges pozitív eredményről mindenképp kiértesítik.

Országosan mintegy 18 ezer ember kap meghívást a szűrővizsgálatra, amelyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző felsőoktatási intézmény Semmelweis és a Debreceni Egyetem, Szegedi és Pécsi Tudományegyetem vesz részt.

Gyöngyösön még a jövő héten szerdán is végzik a mintavételt, azok, akik azon sem tudnak megjelenni, az egri Markhot Ferenc Kórház rendelőintézetében jelentkezhetnek tesztelésre május 16-ig.


Tovább az archívumra