Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sikeres mentőakció

Sikeres mentőakció

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Súlyos sérüléseket szenvedett az a férfi, aki még pénteken zuhant szakadékba a Mátrában. A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakemberei a tűzoltókkal és a mentősökkel együtt igyekeztek segíteni a bajba jutott turistának. Azt mondják, soha nem volt még ilyen nehéz mentőakcióban részük. A férfiben a barátai tartották a lelket, amíg megérkezett a segítség, végül kórházba szállították.

Egy körülbelül 30 méteres szakadékba zuhant az a férfi pénteken, aki társaival túrázott a Mátrában. Azt mondják, egy ponyvát szerettek volna kifeszíteni, amikor szakadni kezdett az eső. Ekkor valószínűleg megcsúszhatott a férfi, így történt a szerencsétlenség.

– Felérkeztünk Disznókőre, felállítottuk a tábort, itt akartunk éjszakázni, és ahogy sétáltunk itt fel-alá rendeztük a tábort, valószínűleg mellé lépett, megcsúszhatott. Egy pillanatra megtántorodott aztán elindult lefelé, még azt hittük, hogy el fogja kapni majd a faágakat, de nem sikerült, úgy hogy szegény leesett elég messzire. Mentünk utána amennyire tudtunk aztán hívtuk a hegyi mentőket és most éppen zajlik a szakszerű mentés és nagyon remélem, hogy megússzuk ezt a kemény ügyet. – mondta Czinderi Gábor, a bajba került férfi társa.

A tűzoltók, a mentők és a Kékes Kutató-Mentők együtt siettek a segítségére.

– A gyöngyös hivatásos tűzoltók 6 fővel és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány csapata 3 járművel és 8 szakemberrel vonult a helyszínre. A tűzoltók a mentőcsoport tagjaival és a mentőkkel közösen a sérültet mentőkötél és alpintechnikai felszerelés segítségével kimentették a 30 méteres szakadékból. A férfit terepjáróval szállították a mentőautóhoz. A mentők a sérültet kórházba szállították. A műszaki mentés a nehéz terepviszonyokon több mint 4 órán át tartott. – nyilatkozta Nagy Csaba, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője.

A bejelentést a Kékes Kutató-Mentőknél Terjék Ferenc fogadta, aki elmondta, hogy a terep komoly kihívást jelentett a mentőcsapatnak, ugyanis csak több kilométeres gyaloglással lehetett megközelíteni a baleset helyszínét és egy kötélpályát is kellett kiépíteni. A hordágyat még világosban sikerült levinniük, de mire rátették a sérültet, már besötétedett.

– 3 km–es szűk ösvényen kellett végigvinni hordágyon a sérültet. Ez volt még egy nagy küzdelem. Ezt a tűzoltókkal, mentőkkel felváltva oldottuk meg. – mondta Terjék Ferenc.

A mentésvezető hozzátette, hogy a csapat profin felszerelt volt, gyakorlott túrázók, nem emberi gondatlanság volt az oka a balesetnek. Emellett elmondta, hogy a mentés során jól kiegészítették egymást a másik két szervvel.

– A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány a gyöngyösi tűzoltókkal és a gyöngyösi mentősökkel nagyon sokat gyakorlatozunk együtt tehát folyamatosan képezzük magunkat. Most megmutatkozott ez éles helyzetben is amikor tényleg egy profi tűzoltó és mentős csapattal milyen jól együtt tudunk dolgozni. – tette hozzá a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakembere.

Úgy tudjuk, a középkorú férfi a fején és a vállán sérült meg komolyabban és az intenzív osztályon ápolják. Ilyen súlyos baleset szerencsére ritkán fordul elő, a szakemberek azt kérik, hogy még a gyakorlott túrázók is legyenek mindig óvatosak.


Tovább az archívumra