Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mától több fájdalomcsillapítót már csak receptre lehet megvásárolni

Mától több fájdalomcsillapítót már csak receptre lehet megvásárolni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A ketoprofen tartalmú szereket egyébként leginkább ízületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülésekre használják, de a hatóanyagról kiderült, hogy gyakran okoz bőrallergiát, ezért lesz receptköteles.Az Európai Gyógyszerügynökség döntése szerint a mai naptól néhány gyógyszer vényköteles lett. Ilyenre már 2007-ben volt példa, miszerint a legismertebb láz- és fájdalomcsillapítókat kizárólag a patikákban lehet megkapni. Mától, pedig újabb fájdalomcsillapítók írhatók fel ezentúl csak vényre, ugyanis kiderültek, hogy ezek fény hatására jelentős mértékben allergiás reakciókat válthatnak ki.

Rendkívül népszerű és piacvezető készítményekről van szó, viszont ebben a kategóriában a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, izületi és csontfájdalmakra alkalmazott gyógyszerek választéka nagyon széles. Más hatóanyagot tartalmazó termékek ugyanilyen hatást érnek el.

A vizsgálatok szerint a ketoprofen okozta súlyos fényérzékenységi reakció kockázata nagyon alacsony, viszont a fényvédő krémek, naptejek együttes használata növeli a fényérzékenységi reakciók, beleértve a fényallergia gyakoriságát. Hivatalos tájékoztatást minden gyógyszertár kap a vényköteles változásokról.

Farkas-Nagy Nóra


Tovább az archívumra