Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átszervezik a tömegközlekedést Gyöngyösön

Átszervezik a tömegközlekedést Gyöngyösön

Míg 2002-ben 4 millió forintot fizetett ki az önkormányzat a helyi járatok működtetésére a Volánnak, addig idén ez az összeg már eléri a 100 millió forintot. A vírus miatti bevételkiesés és az állami elvonások, valamint a járatok kihasználatlansága vezetett oda, hogy járatokat töröltek Gyöngyösön. A Volánbusz Zrt. pedig a városunkat érintő helyközi járatokat is megritkítja – ahogy fogalmaznak: kihasználatlanság miatt.

Megérkezik a hármas helyi járat, a bevásárlóközponttól az Őrálló utcáig közlekedik. De csak naponta kétszer.
Kamerán kívül az egyik utas azt mondta, orvosi vizsgálatra a kórházba sikerült busszal eljutnia, de haza már nem, így taxit hívott, az utazás 1500 forintjába került, így reméli, hogy a jövőben több járat indul.
A csütörtöki testületi ülésen tárgyalni fogják a helyi tömegközlekedés átszervezését. Mint azt Hiesz György televíziónknak elmondta, van olyan település, amely már szerződést bontott a Volánnal és maga oldja meg a buszos közlekedést, körjáratokat vezetnek be azokban az órákban és azokon az útvonalakon, amelyek igazodnak a lakosok igényeihez. Elképzelhető a polgármester szerint, hogy Gyöngyösön is helyi vállalkozók segítségével szervezik majd át a városon belüli utaztatást.

– Biztos, hogy a régi, nagyon sűrű és kihasználatlan tömegközlekedés nem fog visszaállni. Ennek financiális okai vannak. Lehet, hogy már szeptembertől javaslatot teszünk egy ilyen két körjáratos rendszerre, de január elsejétől mindenféleképpen erre szeretnénk átállni. Aztán meglátjuk, hogy milyen áron, milyen kedvezményekkel, mit tudunk alkalmazni, de szeretnénk egy jól működő tömegközlekedést majd részben ősztől, részben pedig jövő év elejétől, addig türelmét kérem mindenkinek. – nyilatkozta híradónknak Hiesz György polgármester.

Hiesz György azt mondja: a legtöbb járat indítása aránytalanul nagy anyagi terhet ró az önkormányzatra, hiszen a 70 ülőhelyből átlagosan 4-5, maximum 10 hely foglalt. Ez alól csak a reggeli órák jelentettek kivételt.

– Én azt gondolom, hogy lehet úgyis változtatni, hogy a minőség javulni fog. Ez azt jelenti, hogy mindenki eljut, ahova akar, persze nem 10 percenként fog busz menni. Egyébként nem kötelező az önkormányzatnak a tömegközlekedés, de szeretnénk valamilyen jobb megoldást találni – a jelenleginél olcsóbbat és jobbat. – tette hozzá a polgármester.

A helyközi járatok is ritkulnak július elsejétől. A Volánbusz Zrt. menetrendmódosítás-tervezete szerint Bükkszékre induló és onnan visszaérkező, valamint Mátrafüredről Gyöngyösre tartó járatokat is törölnek. Ezt azzal indokolják, hogy ezek a járatok az utasforgalmi felmérések alapján kihasználatlanul közlekednek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Báb előadás)
09:13
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est I have a dream
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:02
Reklám
10:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Nápolyi - ismétlés
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság