Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hétfő óta bárki szabadon főzhet otthon pálinkát, a törvény szerint azonban csak saját fogyasztásra

Hétfő óta bárki szabadon főzhet otthon pálinkát, a törvény szerint azonban csak saját fogyasztásra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Értékesíteni csak szigorú szabályok mellett lehet, a bérfőzéssel foglalkozók mégis attól tartanak, a túlzottan liberális törvényt sokan kihasználják majd és feketén árulják a párlatot.

Az új kormány első intézkedései között szerepelt a házi pálinkafőzés engedélyhez kötésének eltörlése. Az erről szóló törvény szeptember 27-én lépett hatályba, azóta minden felnőtt állampolgár szabadon főzhet otthon pálinkát, illetve ahogy a jogszabály fogalmaz párlatot.

A lefőzött párlatot értékesíteni csak saját vendéglátóhelyen vagy falusi szálláson lehet. A bérfőzéssel foglalkozók azonban attól tartanak, sokan kihasználják majd a törvény gyenge pontjait, illegálisan árulják a pálinkát.

A Vám- és Pénzügyőrség bejelentés alapján fogja vizsgálni az előírt maximális mennyiségek betartását, Hegyi János azonban attól tart, erre nem lesz elegendő a hatóság kapacitása, így sokan túllépik majd a keretet, és túlkínálat lesz a pálinkából, ami egészségügyi aggályokat is felvet.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2010-09-29 )

Tovább az archívumra