Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átalakítaná az önkormányzatok által igénybevehető pályázatok elosztási rendszerét a kormány

Átalakítaná az önkormányzatok által igénybevehető pályázatok elosztási rendszerét a kormány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ezt Tállai András, a belügyi tárca államtitkára jelentette ki – Faragó Lászlónak, a Fidesz-Kdnp gyöngyösi polgármesterjelöltjének fórumán.

Gyöngyös fideszes polgármesterjelöltje, Faragó László szerint is itt az ideje az önkormányzati finanszírozás reformjának, amelyre Tállai András államtitkár ígéretet is tett. Elmondta: a pályázatok rendszerében hamarosan csak önkormányzati alapfeladatok finanszírozása lesz elérhető, a kormány szerint ugyanis nem lehetnek olyan települések, ahol nincs rendes út, iskola, vagy egészségügy.

Pályázni sem régiós, hanem kistérségi-megyei szinteken lehet majd. Az átalakítások az alkotmány kidolgozása után következnek, de még nem jövőre. Az uniós fejlesztési pénzek, melyeknek már csak a negyede szabad, eddig főleg presztízsberuházásokra fordítódtak. Az új Széchenyi-terv kidolgozása után ezeket a forrásokat a magyar kis-és középvállalkozások fejlesztésére irányítják át, jelezte Tállai András.

A normatív támogatásokat is máshogy osztanák el, amelyik önkormányzat több kötelező feladatot vállal fel, az több forráshoz jutna. A jövő évi büdzsé szükségszerűen szigorú lesz, mert 3% alatti hiánnyal, 1%-os gazdasági növekedéssel, és 3000 milliárd forintnyi IMF-hiteltörlesztéssel lehet kalkulálni – szögezte le Tállai András.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-10-01 )

Tovább az archívumra