Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Oktató- és látogatóközpont létesült Mátrafüreden

Oktató- és látogatóközpont létesült Mátrafüreden

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kapu a Mátra kincseihez – Látogató, Oktatási és Kezelőközpontot alakított ki Mátrafüreden a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A fejlesztés fő célja volt, hogy a Mátra természeti értékeit, védett és Natura 2000 területeit, jellegzetes élőlényeit, növény- és állatfajait bemutassa, valamint a természetvédelem fenntartási feladatait és az egyes élőhelyek kezelését megismertesse. A projekt az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával 323 millió Ft-ból valósult meg.

Ez a létesítmény sokkal több, mint egy látogató központ – mondta a Harkály Ház átadásakor a Bükki Nemzeti Park igazgatója. A beruházás során, a tájegység korábbi irodáját alakították át és bővítették ki, és a korszerű iroda mellé egy természetvédelmi, oktató- és látogatóközpontot hoztak létre, ahol a természeti értékek mellett a kulturális örökséget is bemutatják.

– Van egy jelentős látogató központ funkciója, de a természetvédelmi őrszolgálat munkáját elősegítő területek is megvalósultak benne. Egy oktató központot is átadunk, különféle ismeretekkel tudjuk a diákokat ellátni, továbbá laboratóriumi körülmények között, különféle értékeket tudunk felmutatni. – mondta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A több funkciójú létesítményt látogathatják turisták, családok, iskolák, és szakvezetésekre is van lehetőség. Ma már társadalmi igény az öko-turisztikai tevékenység, fontos a természetközeli gondolkodás, így felértékelődött a nemzeti parkok szerepe – hangzott el az átadón.
A népszerűséget misem bizonyítja jobban, mint az, hogy évről-évre növekszik a látogatók száma a nemzeti parkokban.
A beltéri állandó kiállítás mellett a projekt keretében megvalósult két tanösvény is, ami szintén a környezeti nevelést és a szemléletformálást is szolgálja. Az átadó ünnepségen a résztvevők farkast is simogathattak, ugyanis a Bükki Nemzeti Park területén is élnek, és a szaporodásuk az idén sikeres volt. A farkasról fontos tudni, hogy emberre nem veszélyesek- hangsúlyozták a szakemberek.


Tovább az archívumra