Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kötelező-e a nyilvánosság, ha közszereplő fertőződött?

Kötelező-e a nyilvánosság, ha közszereplő fertőződött?

Köteles-e bejelenteni egy polgármester, ha egy képviselő megfertőződött az új koronavírussal? Úgy tűnik, ez Gyöngyösön most központi kérdéssé vált. Egy jobboldali hírportál ugyanis azt kifogásolja, hogy Hiesz György péntekig nem hozta nyilvánosságra, hogy csütörtökön pozitív lett az egyik képviselő tesztje. A város első embere korábban arról már beszélt a Gyöngyösi Televízióban, hogy egy testületi tag, felesége révén érintett, és megtették a szükséges óvintézkedéseket.

Mikor lett pozitív egy gyöngyösi képviselő tesztje – és egyáltalán köteles-e erről beszámolni azonnal egy polgármester. Egy jobboldali hírportál kéri számon Hiesz Györgyöt, hogy nem jelentette be hivatalosan: múlt héten kiderült egy képviselő fertőzöttsége. A portál még egy pénteki felvétel készítésének idejét is megkérdőjelezi ennek kapcsán, mondván, az korábban készült – ennek azonban ellentmond, hogy abban aznapi friss adatok hangzottak el. A polgármester már a keddi Fórum című műsorunkban elmondta, az egyik képviselő felesége megfertőződött és pénteki videotájékoztatójában is hangsúlyozta a képviselő érintettségét:

„Csütörtökön, 27-én az egyik képviselő, felesége révén érintett volt, eljött testületi ülésre, ott sok kontaktszeméllyel, képviselőkkel, vezetőkkel, városháza képviselőivel érintkezett. Ezért én szerdától, teljes otthoni munkát, home office-t rendeltem el.”

Az is elhangzott, minden szükséges intézkedést megtettek és minden lehetséges kontaktot végigteszteltek. Az akkori adatok szerint az első körös PCR teszt – az érintett képviselő kivételével mindenkinél negatív lett.
További etikai és szabályozási kérdés, hogy – bár közszereplőről van szó – egészségüggyel kapcsolatos adatokat bárki nyilvánosságra hozhat-e másról annak hozzájárulása nélkül. Az általunk megkérdezett jogász szerint nem.

A jobboldali portál másik felvetése a tesztgép vásárlására vonatkozott. Erre már hónapokkal korábban válaszolt televíziónk kérdésére Hiesz György. Az egyik típusnál a tesztek pótlása nem volt megoldott, a másiknál pedig a megrendelés akkor még Kínát sem hagyta el, így a kórházzal egyeztetve a gépeket visszamondták, a pénzt átcsoportosították. Májusban ezt nyilatkozta az Aktuálisnak ezzel kapcsolatban:

„Ezt folyamatosan használtuk a különböző védelmi intézkedésekre: maszkok, kesztyűk, fertőtlenítőszerek, fertőtlenítés, gyorstesztek. Ezek kellettek a járvány alatt. Így nem növelte a kiadásokat az a tesztgép, amit a múlt hét pénteken visszamondtunk.”

A polgármester közleményében hangsúlyozza, a város vezetése saját hatáskörében minden elvárható intézkedést megtett a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Egyben arra szólítja fel a hírportált, ebben a helyzetben mellőzzék a politikai hangulatkeltést.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság