Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A hazai autótulajdonosok többsége még mindig nem tartja nélkülözhetetlennek a téli autógumi-cserét

A hazai autótulajdonosok többsége még mindig nem tartja nélkülözhetetlennek a téli autógumi-cserét

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pedig tartósan 7 °C alatti hőmérséklet esetén a nyári gumiabroncsokat mindenképp ajánlott téliekre cserélni – véli minden megkérdezett szakember.

Idén ősszel is elérkezett a gumiabroncsok télire cserélésének ideje, mivel már tartósan 7 °C alatt van az átlaghőmérséklet térségünkben. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy mégsem kapkodják el a hazai autó tulajdonosok a cserét.
A téli gumin a futófelület barázdái mélyebbek, és a jobb havas tulajdonságok érdekében sokkal több bemetszést találunk rajta, mint a nyárin. Ezek hiánya miatt van az, hogy hóban-fagyban a nyári gumival akár a többszöröse is lehet a fékút, a téli abroncshoz képest! A legveszélyesebb felület a jég, ami a havas útnál kétszer, a száraznál viszont nyolcszor csúszósabb! A téli gumi ugyanakkor anyagában is más.
Egy elsőkerék-hajtású autó, ha megcsúszik, kiszámíthatatlanul viselkedik a hátulja, így könnyen kitörhet oldal irányba. Ezért fontos, hogy mind a négy kerékre téli abroncs kerüljön, nem elég csak a hajtott kerékre. Érdemes felszereléskor a gumik állapotát is megvizsgáltatni szakemberrel.
A hazai autótulajdonosok 66 %-a nem cserélteti le autóján az abroncsokat téli garnitúrára. Egyesek a pénz miatt nem ruháznak be új abroncsokra, mások pedig azzal magyarázzák ezt, hogy hazánkban az a pár havas nap a nyári gumikkal is átvészelhető.
Tévedésük sokkal többe kerülhet mint 4 új autógumi.
Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2010-10-21 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A Béka-királykisasszony
18:13
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Molnár Dániel koncertje
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Azori, Sao Miguel, Pico, Faial - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság