Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kerékpárral a limfóma ellen

Kerékpárral a limfóma ellen

Figyelemfelkeltő akciót szervezett a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete. A tagok a város főterén tettek pár kört kerékpárral azért, hogy felhívják a figyelmet az egyik legalattomosabb rákfajtára: a limfómára. A betegséggel évente több mint 700 000. embert diagnosztizálnak a világon.

Kedden, a limfóma világnapján, zöldruhás kerékpárosok gyülekeztek a gyöngyösi főtéren. Ők a Magyar Rákellenes Liga tagjai és szimpatizánsai. Céljuk, hogy az egyik legnehezebben felismerhető rákfajtára hívják fel a figyelmet. A limfóma egy rejtőzködő betegség, ezért nagyon nehéz a korai felismerése.

– Nincsen egy olyan ismérve, amivel szűrni lehetne, amivel meg lehetne állapítani, hogy ez a betegség már a korai szakaszában van. Olyan jellemző tünetei vannak, amiket nagyon sokfajta más betegség is okozhat. – mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Rozványi Balázs hozzátette: ilyen tünetek lehetnek a nyaki nyirokcsomók duzzadt állapota, fáradtság, vagy viszketés a bőrön, az éjjeli verítékezés és a huzamosabb ideig fennálló súlyvesztés. A jelek észlelése után fontossá válik az orvosi kivizsgálás. A gyöngyösi figyelemfelkeltő akciót először rendezte meg a Rákellenes Liga gyöngyösi alapszervezete, alacsonyabb létszámmal – a jelenlegi vírushelyzet miatt.

– A vírusra való tekintettel nem mertük bevállalni azt, hogy felmegyünk a központi rendezvényünkre. Így most első alkalommal megpróbáltuk itt összehozni, aránylag szűk körben, hogy ne legyünk túl sokan. – mondta Tóth Lászlóné, a Gyöngyösi Rákellenes Liga elnöke.

A koronavírus folyamatosan emelkedő esetszámai miatt minden krónikus betegségben szenvedő ember nagyobb veszélynek van kitéve.

– Hányszor elmondtam, hogy nem csak azért kell maszk, hogy én ne fertőződjek. Én se fertőzzek. Nem tudom, hogy egészséges vagyok-e, vagy már fertőzött. Legalább a másik emberért tegyem meg ezt. Ők most ezzel demonstrálnak, hogy bicikliznek egy kicsit és mutatják, hogy tessék szíves lenni követni a mi példánkat és vigyázni és összefogni! – mondta Hiesz György polgármester.

A Limfómával Magyarországon évente 2000 embert diagnosztizálnak, ezért nagyon fontos a rendszeres rákszűrés. Ha pedig egészségügyi panasz merül fel, forduljunk orvoshoz.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság