Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Módosították a város idei költségvetési rendeletét

Módosították a város idei költségvetési rendeletét

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A koronavírus-járvány jelentős hatással van a helyi gazdasági környezetre is, ezért szükség volt Gyöngyös idei költségvetésének módosítására. A változtatás miatt ebben az évben új kötelezettségvállalás esetén komoly önkorlátozásra lesz szükség – derült ki a csütörtökön megtartott testületi ülésen, ahol a képviselők egyebek között döntöttek egy új gyöngyösi ipari terület kialakítását segítő közbeszerzési folyamat elindításáról is.

A gyöngyösi képviselő-testület szeptemberi ülésén a grémium módosította a város idei költségvetési rendeletét. Erre egyebek között azért volt szükség, mert az önkormányzat bevételeit jelentős mértékben csökkentették a koronavírus következtében előállt veszélyhelyzettel összefüggő központi rendelkezések, melyek befolyásolták a helyi gazdaság alakulását is, ezzel együtt a helyi adóbevétel mértékét. A szeptemberi adóbefizetés ilyen szempontból is kulcsfontosságú volt.
Kovács Róbert, a városháza pénzügyi igazgatója kiemelte: az eddigi befizetések alapján megállapítható, hogy összességében a júniusban már módosított tervnek megfelelő befizetés teljesült a hónap közepéig.
Kedvezőtlen azonban, hogy a módosítás után az önkormányzat gyakorlatilag már nem rendelkezik általános tartalékkal, amely komoly nehézséget okozhat az év hátralévő időszakában, de a szűkre szabott költségvetési keretek miatt bizonyos kommunális közszolgáltatások terén is kompromisszumra kényszerül. A költségvetés végrehajtása érdekében idén új kötelezettségvállalások terén is komoly önkorlátozásra lesz szükség.

A képviselő-testület javaslatot tett arra, hogy Gyöngyösön mely területek sorolhatók a rozsdaövezet kategóriájába, amelyek később bevonhatók lesznek a Városi Otthonteremtési Programba.
A Parlament még júliusban fogadta el a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről szóló törvényt, majd felhatalmazta a kormányt, hogy a települési önkormányzatok véleményének kikérését követően rendeletben jelölje ki a rozsdaövezeti akcióterületeket. A törvény lehetővé teszi, hogy ezeken a helyeken– az általános 27 százalékos áfakulcs helyett – kedvezményes 5 százalékos ÁFA kulccsal lehessen értékesíteni a többlakásos lakóingatlanokban, a 150 négyzetméter alatti lakásokat.
Az intézkedéssel elérhető áron, jó minőségű új otthonok épülhetnek az évtizedek óta elhanyagolt, pusztuló, ugyanakkor a városokon belül nagyon jó elhelyezkedésű rozsdaövezeti területeken.
Gyöngyös képviselő-testülete a szeptemberi ülésén tíz rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére tett javaslatot, melyek önkormányzati, állami és magántulajdonban vannak.

A képviselő-testület jóváhagyta annak a közbeszerzési folyamatnak az elindítását, amely Gyöngyös ipari parkjában egy új ipari terület kialakítását teszi lehetővé. Az európai uniós támogatással megépülő, 600 millió forintos beruházás segíti majd a város és a térség gazdasági fejlődését, valamint növeli lakosságmegtartó erejét.


Tovább az archívumra