Hazai forraltbor-rekord született Gyöngyöstarjánban. Ennyi forró nedűt ilyen rövid idő – al" /> Hazai forraltbor-rekord született Gyöngyöstarjánban. Ennyi forró nedűt ilyen rövid idő – al" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 200 liter, másfél óra alatt: forraltbor-rekord Gyöngyöstarjánban

200 liter, másfél óra alatt: forraltbor-rekord Gyöngyöstarjánban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hazai forraltbor-rekord született Gyöngyöstarjánban. Ennyi forró nedűt ilyen rövid idő – alig
több mint másfél óra alatt – ugyanis még sehol nem készítettek az országban. A
rekord jótékony célt is szolgált: a forraltbor értékesítéséből befolyó összeget
az Egészséges Jövőért Alapítványnak ajánlották fel a szervezők.

Pénteken, sötétedés után rekordkísérletre és hagyományőrző
programra várták a gyöngyöstarjániakat. Az ünnepi szentmisét követően fáklyás felvonulással
indult a rekordkísérlettel egybekötött rendezvény, melyhez Nagy Károly
polgármester kívánt szórakozást az érdeklődőknek. A Luca napi program keretében
meghirdetett rekordkísérlethez stílszerűen 13 helyi borász adta az alapanyagot.

Magyarországon soha, sehol nem jegyeztek még ehhez hasonló
rekordkísérletet – tudta meg az Aktuális Sebestyén Istvántól, a Magyarországi
Rekordok regisztrátorától. Ilyenkor mindent – például milyen hozzávalókból,
mennyit és mikor tettek az üstbe – fel kell jegyezni ahhoz, hogy hiteles és
szabályos legyen a kísérlet. A rekordmennyiségű forraltbort Dózsa Zoltán egri
királyi szakács készítette, aki maga is nagy rekorder: az idén már elkészített
3 tonna paprikásburgonyát.

A forró nedűt pontosan 70 Celsius fokon lehet fogyasztani,
így nem csoda, hogy hatalmas várakozás előzte meg a bor kimérését. Addig is,
Kótai Mihály világbajnok ökölvívó szórakoztatta az egybegyűlteket. Rajta kívül
lucaszékfaragás, jósnő, boszorkányok, és kirakodóvásár várta a helyieket.

A bor végül csaknem másfél óra főzés után készült el, mint
azt Sebestyén István regisztrátor hozzátette: akár ez is lehetne rekord. Aki
nemcsak nézni, de megkóstolni is szerette volna a különleges forraltbort, az a
helyszínen megvásárolhatta a ……… iparművész által készített bögréket. Az ebből
befolyó összeget az Egészséges Jövőért Alapítványnak ajánlották fel a
szervezők.

Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2006-12-13 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:09
Reklám
19:12
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:24
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság