Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megkapták első oltásukat a leopárdkölykök

Megkapták első oltásukat a leopárdkölykök

Két kölyke született október 4-én a gyöngyösi állatkertbe augusztusban érkezett leopárdnak. A most hat hetes hím és nőstény kölyök hétfőn kapta meg az első oltását és azonosító chipjét. A születésük nem volt zökkenőmentes, mivel császározni kellett az anyát, de mindannyian egészségesek, a kicsik pedig megfelelő ütemben fejlődnek.

Bár első ránézésre aranyosnak tűnnek és simogatnánk őket, mint a házi cicákat, nem árt az óvatosság, hiszen vadmacskákról van szó, első oltásuk során is megmutatták harciasabb énjüket a nemrég született gyöngyösi leopárd kölykök.

Nehéz ellés volt, állatorvosi kifejezéssel élve – mondja Dr. Major Gyula állatorvos a kicsik születése kapcsán, hiszen császározni kellett az anyjukat és az sem segített, hogy nem tudták, pontosan mikor vemhesült.

– Fialás előtt 7-10 nappal csináltunk egy ultrahangot, az ultrahang kép nem volt arányban azzal, amit az eladó mondott, hogy mikorra várható az ellés, ezért az ultrahangtól kezdve minden nap figyeltük őket. Az anyjuk kínlódott elég sokat, nem akart már enni, állandóan a helyét kereste, de nem voltak ellésre utaló jelek. Az ultrahang után kb. egy héttel egy éjszaka szóltak Heniék, hogy valami gond lehet, mert most már tényleg nagyon furcsán viselkedik, hány megállás nélkül, úgy hogy kimentem az állatkertbe, megnéztük az állatot és azt mondtam, hogy jó akkor császár, látszott, hogy ebből nem lesz fialás. – mondta Dr. Major Gyula állatorvos.

A kölyök hím császár után nehezen tért magához, de az állatorvos azt mondta, hogy mindannyian teljesen egészségesek. Erdősné Molnár Bernadett gondozó elmondta, hogy az anyának nem indult be a tejtermelése, ezért ő vette át a kölykök gondozását. Hozzátette, a kicsik most kezdtek el ismerkedni a hús ízével, megfelelő ütemben fejlődnek, már most 2 kg-osak.

– A kicsik jelenleg csak engem ismernek, én vagyok a gondozójuk, engem tekintenek az anyjuknak, hiszen első perctől kezdve én etetem őket, úgy hogy más emberek társaságát nem is nagyon szívlelik. Éppen ezért nem is tudja más gondozó etetni őket, mert morgással, fújással reagáltak erre is, úgy hogy egyelőre engem fogadtak el csak. – mondta Erdősné Molnár Bernadett, a Gyöngyösi Állatkert gondozója.

Az állatkert tulajdonosa azt mondja, amikor a kicsik áttértnek teljesen a szilárd táplálékra, beköltöznek a kifutóba, ami kb. még 1 hónap.

– A névválasztás valószínűleg a látogatókra bízzuk annak ellenére, hogy nem vagyunk nyitva, legalább egy picit felpörgetjük az állatkerti eseményeket. – mondta Barcai Henrietta, a Gyöngyösi Állatkert tulajdonosa.

Az állatkert jelenleg zárva tart, ám amint újból megnyitja kapuit, a látogatók nem csak felvételeken, hanem élőben is megcsodálhatják a cseperedő leopárdokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság