Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Óvoda- és iskolabezárást kér egy szülői csoport

Óvoda- és iskolabezárást kér egy szülői csoport

Már több mint 18 ezer szülő kéri az iskolák és óvodák bezárását. Két hete indított petíciót a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért civil közösség az óvodák és iskolák azonnali bezárásáért, mivel álláspontjuk szerint a mostani vírusfertőzöttségi adatok folyamatos emelkedése már csak az intézmények azonnali bezárásával csökkenthető.

Két hete indította az aláírásgyűjtést a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért civil közösség. Úgy vélik, a vírusfertőzöttségi adatok folyamatos emelkedése csak az intézmények azonnali bezárásával csökkenthető. A petíciót eddig több mint 18 ezren írták alá, ezért a szülői közösség levélben fordult többek közt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárhoz.

– Sajnos nem kapnak tájékoztatást ezzel kapcsolatban a szülők, tehát az intézmények nem teszik nyilvánossá ezeket az adatokat még saját intézményen belül sem. Sokan félnek a gyerekeiket beengedni az iskolába, mert olyanról is tudunk, hogy megtiltották a pedagógusoknak a vezetők, hogy közöljék a szülőkkel, tehát nem tudnak felelős döntést hozni a szülők sajnos. – mondta Burai Veronika, a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért szervezet képviselője.

Sok szülő attól is fél, ha otthon marad a gyerekével, nem kap megfelelő bért, az otthon végzett munkájáért. Erre a civil közösség szerint a 100 %-os táppénz jelentené a megoldást. Hétfőn közben elindult az oktatási intézmények munkatársainak a tesztelése. A PDSZ álláspontja szerint a célzott tesztelések szükségszerűek, de nem elegendőek és nem teljes körűek, hiszen a pedagógusokon kívül se a gyerekeket se a technikai személyzetet nem tesztelik. Valamint a legtöbb iskolában a sok otthon lévő – esetleg beteg tanár miatt csak átszervezésekkel tudják megoldani a tanítást.

– Egyre nagyobb teher olyan szempontból, hogy nagyon sok pedagógus esik ki, folyamatosan problémák vannak a helyettesítéssel, meglehetősen nagy az átfertőződés és hát ilyen körülmények között nagyon sokszor már csak gyakorlatilag gyerekmegőrzésről van szó, főképpen ha egy iskolában ilyen vegyes munkarendet írnak elő, hogy van digitális és osztályban tanítás is. Hát ezt szinte lehetetlen rendesen teljesíteni, arról nem is beszélve, hogy a túlórát egyáltalán nem fizetik ki. – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.

Ha egy iskolában a tesztelés során fertőzöttet találnak, az eddig alkalmazott tanügyi intézkedéseket, a rendkívüli tanítási szünetet vagy a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetését rendelhetik el. A PDSZ szerint azonban az intézményeknek pontos protokollra lenne szükségük ahhoz, hogy ha több fertőzöttet is találnak, milyen intézkedések lépnek életbe.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság