Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változó ingatlanpiac

Változó ingatlanpiac

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tavaly változó volt az ingatlanpiac – az első félévben csökkent az értékesítések száma, majd az év második felében rohamosan nőtt, főként a családi házak, nyaralók eladása volt jellemző. A lakások iránti érdeklődés háttérbe szorult, azonban idén már ismét növekedés érzékelhető. A járvány ellenére tavaly kezdetben lassan kezdtek csökkenni az árak, de később az eladók kénytelenek voltak kevesebbért kínálni ingatlanjaikat. Idén komoly áremelkedésre nincs kilátás, mert a hatások többsége inkább a csökkenés irányába mutat, de a turizmus fellendülésével ismét változhat a piac.

A koronavírus- járvány berobbanása ellenére tavaly nem volt komolyabb visszaesés az ingatlanpiacon, inkább hullámzónak jellemezte az egyik ingatlaniroda vezetője. Novák Edit azt mondja: míg tavasszal visszaesett az értékesítés, addig a nyári-őszi eladások kompenzálták ezt. Hozzátette: úgy tapasztalták, hogy átcsoportosult az érdeklődés.

– Az év első felében nyáron nagyon visszaesett a lakások iránti érdeklődés, mindenki a lakásokból akart menekülni, főleg a jó állapotú családi házak, jó állapotú nyaralók, nyaralótelkek, olyan kis zártkerti ingatlanok mentek el, amin egy kis bódé van éppenséggel, villannyal még akár víz sem. Éreztük azt, hogy mindenki ki akar szabadulni, tehát ami eddig is hátrányos helyzetű volt a piacon az a 4. emeleti erkély nélküli lakások, azok most még jobban háttérbe szorultak. – mondta Novák Edit, a gyöngyösi Otthon Centrum irodavezetője.

Novák Edit azt mondja: továbbra is népszerűek a CSOK-os, Babaváró Hiteles ingatlanvásárlások, azonban az emberek még mindig jobban vágnak bele egy kevés felújítási munkával járó vagy azonnal költözhető otthon vételébe. Hozzátette: tavaly rohamosan nőtt az érdeklődés a nyaralók iránt, ami kitart idén is.

– Nagyon sokan vágnak bele nyaralóvásárlásba, kicsit a reneszánsza visszajön, amikor a ’70-es, ’80-as években nagy divat volt, hogy sok embernek volt saját nyaralója. Biztos van egy réteg, mondjuk a 60 feletti, aki azt mondja, vírus ide, vírus oda, oltás ide, oltás oda nem fog már utazni és van egy pár milliója a bankban, ami befektetéshez kevés és inkább vesz néhány millióért a Mátrában egy kis nyaralót és abban a család is tud nyaralni. Egyébként rengeteg tóparti horgász tanyát adtunk el, az április-májusi ügyletek gyakorlatilag csak ebből álltak. – mondta Novák Edit.

Az ingatlanközvetítők és a kivitelezők is lendületes évkezdést jósolnak, ami ellensúlyozhatja a járvány korábbi, bénító hatását. Az idei évet tehát nagyobb forgalom és megfizethetőbb árak jellemezhetik.


Tovább az archívumra