Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hamarosan az állatkertbe költöznek az otthon nevelt leopárdok

Hamarosan az állatkertbe költöznek az otthon nevelt leopárdok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hamarosan a gyöngyösi állatkertbe kerülnek az otthon nevelt leopárdkölykök. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, két leopárd született október 4-én. Mivel az anyának nem indult be a tejtermelése, ezért az egyik dolgozó vállalta, hogy saját otthonában gondozza a kölyköket.

Erdősné Molnár Bernadett, a gyöngyösi állatkert gondozója számára nem volt ismeretlen feladat otthonában felnevelni egy vadon élő állatot. Korábban még Róza majom nevelésének szentelte idejét, néhány hónapja pedig már leopárd kölykök kerültek gondviselése alá. Azt mondja, ez egy kényszermegoldás volt, hiszen az anyának nem indult be a tejtermelése, valamint a Covid helyzetre való tekintettel ez volt a legoptimálisabb megoldás. Hozzátette: kezdetben sok törődést igényeltek a kicsik, ugyanis 2 óránként cumisüvegből kellett etetnie őket, a higiéniára pedig erősen kellett ügyelniük családtagjaival, nehogy megbetegedjenek.

– Az elején ez nyílván időigényesebb munka volt, de minden fáradságot megért, hiszen most már elérték a 3 hónapos kort, megkapták a védő oltásukat, az ismétlő védőoltást is, úgyhogy kicsattanó egészségnek örvendenek. – mondta Erdősné Molnár Bernadett, a Gyöngyösi Állatkert gondozója.

Most már, mint ahogyan látszik – húst is fogyasztanak és előbújt belőlük a vadösztön is – mondja Bernadett, hiszen már egyre durvábban játszanak a családtagjaival és a háziállataival is.

– Az elmúlt hónapok alatt ezzel nem volt gond, én rám még mindig az anyjukként tekintenek, tehát játék során sem úgy harapnak meg, mint a gyerekeket itthon. Ő náluk már előfordul, hogy odacsípnek, úgyhogy most már mindig úgy közlekedünk a házba, hogy folyamatos figyelés van, hogy éppen honnan ugrik elő egy-egy kis leopárd. – tette hozzá Erdősné Molnár Bernadett.

A leopárdok gondozója azt mondja, nehéz lesz az elválás, de tudja, hogy az állatkertben lesz a legjobb helyük.

– Az elválás azért ilyen keserédes pillanat, mert azért tudja mindenki hogy nekik ott a helyük, tehát az a mozgástér, ami ott várja őket az nyílván nagyobb és több helyük van a mozgásra. Most már itthon azért borogatnak, keresztül szaladnak. – mondta Bernadett.

A gondozó azt mondja, amint beköltöznek a leopárdok az állatkertbe, saját kifutót kapnak és reméli, hamarosan a látogatók is láthatják őket élőben, de nyitáskor még más meglepetés állatok is várják majd az állatkertbe érkezőket.

A vírus miatt az állatkert is nehéz helyzetbe került, hiszen a bevétel nagy részét a belépőjegyek adták. Bár kapnak különböző felajánlásokat, de továbbra is nagy segítséget jelent az állatkertnek, ha bárki bármilyen adományt felajánl számukra.


Tovább az archívumra