Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több D-vitamin fogy

Több D-vitamin fogy

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kétszer-háromszor több D-vitamin fogy a patikákban, mint egy átlagos téli időszakban. A legfrissebb adatok szerint a gyógyszertárak forgalma egyébként is megnövekedett, 2020 novemberében közel 48 milliárd forintnak megfelelő vényköteles támogatott gyógyszert adtak el. A magyar lakosság legnagyobb részének szüksége van a D-vitaminpótlásra, a vírusidőszakban pedig az immunerősítő hatása miatt is javasolják szedését a szakemberek.

Erősíti az immunrendszert, támogatja a csontképződést, elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását. Ez a D-vitamin, amelynek szedését különösen a téli időszakban mindenkinek javasolják az orvosok. A koronavírus megjelenésével egyre nagyobb szerephez jutottak a vitaminpótló készítmények, és míg tavasszal a C-vitaminnal együtt növekedett meg a D-vitamin forgalma, addig ősszel, a második hullám indulása óta már az utóbbit viszik nagyobb mennyiségben.

– Nagyon megnövekedett a D-vitamin forgalma, a vényköteleseké is és a recept nélkül kaphatóké is, legalább olyan két-háromszoros növekedés észlelhető. – mondta Dr. Csipes Ágnes, a Gyöngy Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

A gyógyszertárvezető hozzátette: a túlzott D-vitamin fogyasztás felesleges, és olykor káros is lehet.

– Lehet olvasni, hallani nagyon nagy dózisokról, 10-20 ezer nemzetközi egységekről, ennek egyáltalán nincsen bizonyítva, hogy lenne bármiféle haszna, napi két-háromezer nemzetközi egységnél többet szerintem senkinek nem szükséges szedni, hacsaknem bizonyítottan D-vitamin hiányos, és az orvosával is ezt megbeszélte. – mondta Dr. Csipes Ágnes.

Dr. Nagy Éva háziorvos is javasolja a vitaminpótlást, és bár a patikákban kapható nem vényköteles vitaminok is hatásosak, van, akinek inkább azt ajánlja, a háziorvos által felírt készítményt szedje.

– Az idősebbeknek eleve van egy kis csontritkulás, időskori vitaminhiány, nehezebben szívódik fel a gyógyszer, nekik azért már a háromezreset ilyenkor érdemes szedni. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

A háziorvos hozzátette: a magyar lakosság mindössze 10-20 százaléka rendelkezik megfelelő D-vitamin szinttel, ennek pótlása mellett pedig sok esetben plusz kalcium bevitelére is szükség lehet.


Tovább az archívumra